Първото изкачване на Манаслу

Осъществено на 9 май 1956 г.

0
 

Сподели

Shares

9 май е денят, в който е осъществено първото изкачване на осмия по височина връх в света – Манаслу. През 1956 г. Toшио Иманиши и шерпът Гялцен Норбу, които са част от японска експедиция, достигат успешно до извисяващия се на 8163 м връх.

Първото изкачване на Манаслу
Photo credit: mountainsoftravelphotos.com

Опитите предшественици

Историята на опитите за изкачването на осмехилядника започва не много преди първото успешно извисяване на най-високата му точка. През 1950 г. Харълд Тилман повежда група от петима алпинисти към масива Анапурна. Те поемат натам с цел проучване на региона, като по време на него забелязват Манаслу. Няколко месеца по-късно Тилман отново е в региона, отново вижда осемхилядника и стига до заключението, че има директен маршрут, по който може да се достигне до него.

През 1953 г. започват същинските опити за изкачване на Манаслу. Именно тогава японска експедиция достига до 7750 м, но след това се връща обратно.

Година по-късно отново японска експедиция се завръща, за да направи опит да достигне осмехилядника, но още с пристигането си в региона, алпинистите се сблъскват с негостоприемно отношение от страна на местните. Те считат, че предходните експедиции са ядосали боговете, което е довело до лавини, които са разрушили местен манастир и са причинили смъртта на десетки души. Обстоятелствата принуждават алпинистите да не пордължат към целта си.

Манаслу
Photo credit: Ben Tubby – flickr.com

След това местните жители получават дарения, с които да реставрират манастира, но въпреки това нагласата им към японските експедиции не се променя. Въпреки този факт именно представители на Япония са алпинистите, които стават първите хора, извисили се на осемхилядника Манаслу.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.