Видео: Защо хлебарките са толкова трудни за убиване?

Експеримент на учени от Харвард разгадава тайната!

0
 

Сподели

Shares
Хлебарки
Снимка: pixabay.com

Колкото по-гадно е едно насекомо, толкова по-трудно е за убиване, а хлебарката е безспорен шампион и в двете категории. Подобни качества винаги будят интерес и неклоцина учени от Харвард се заемат да отговорят на ексизстенциалния въпрос: Защо кафевите бродници са толкова трудни за убиване?

Резултатите от изследванията ще ви смаят. В качеството си на опитен организъм са използвани представители от рода на Амерканската хлебарка или Periplaneta americana, които по време на експеримента са подлложени на различни тестове.

Хлебарки
Снимка: pixabay.com

В хода на изследването е установено, че хлебарките са способни да понесат налягане 900 пъти превишаващо собствената им маса. Освен това, подобно октоподите, членестоногите също са способни да се процеждат през много тясни пукнатини, но за разлика от морските си колеги, тези тук имат твърдо тяло.

Екзоскелетът на гадинките, който се оказва главен виновник за оцеляването им при изключително неблагоприятни условия, най-сетне започва да служи и за нещо полезно. Въз основа неговите характеристики, учените създават тестов мини робот, който също деяни на натиск.

Очаква се при понататъшно развитие на конструкцията, роботи с подобен екзоскелет да бъдат използвани при спасителни операции, прониквайки в най-труднодостъпните зони.

Към експеримента:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.