Амстердам забранява бензиновите и дизелови автомобили

Градската администрация предприема мерки за пълно преминаване на електрически МПС до 2030 г.

0
 

Сподели

Shares
Амстердам
Снимка: pixabay.com

Администрацията на Амстердам е на път да освободи града от автомобилите с бензинови и дизелови двигатели. Подобен род МПС-та няма да имат право да се движат по околовръстния път, както и по всички останали улици.

Екологичната програма ще се реализира на няколко етапа. В първия етап до 2020 г. ще бъде забранено движението на автомобили, произведени преди 2005 г., а по-късно ограничението ще обхване и по-нови машини.

Амстердам
Снимка: pixabay.com

Също така, в рамките на програмата, се предвижда до 2022 г. всички градски автобуси на Амстердам да са екологично чисти. Водният транспорт също ще претърпи подобна промяна, като срокът при него е с три години по-дълъг.

Според инициаторите до 2030 г. всички бензинови и дизелови проевозни средства ще останат в миналото, като бъдат заменени от електрически и такива с водороден двигател.

Амстердам
Снимка: pixabay.com

Системи за поощряване, в това число за паркинг, ще стимулират гражданите с желание да участват в промяната. Администрацията на града също се е заела да улесни употребата на електрически автомобили, като до 6 години увеличи броя на съществуващите днес 3000 станции за зареждане на 16 до 23 000.

Според градския съветник Шарън Дийксма замърсяването на въздуха е „тих убиец“, който в Амстердам е една от най-сериозните заплахи за здравето. Въпреки това зелената инициатива среща и немалко критика, а противниците на прокета твърдят, че десетки хиляди семейства нямат нужните средства, за да се сдобият с електрически автомобил и подобня мярка ще превърне Амстердам в град на богатите.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.