Нов претендент за рекорден брой изкачени осемхилядници през 2019 г.

Серги Минготе или Нирмал Пурджа ще подобри предишното достижение?

0
 

Сподели

Shares
Серги Минготе
Снимка: explorersweb.com

Всички следим с огромен интерес развитието на амбициозния Project Possible 14/7 на неплаския алпинист Нирмал Пурджа, който възнамерява да изкачи всичките 14 8-хилядника само за седем месеца. Ако начинанието му завърши успешно, това ще бъде нов рекорд за най-бързо изкачване на световните първенци. Ако обаче Нимс, както е известен, се провали има още един претендент за рекорд.

Серги Минготе е каталунски алпинист, който също си е поставил амбициозни цели за година напред. В момента Серги се намира в Непал, където тъкмо завършва преход с група от хора в неравностойно положение, към манастира в Тенгбоче. След като изпрати групата обратно към Катманду, алпинистът възнамерява да насочи вниманието си към последователно изкачване на Еверест и Лхотце без кислород, а ако времето и условията му позволят, ще опита да направи хеттрик изкачвайки и Кангчендзьонга.

Серги Минготе
Снимка: elperiodico.com

Следващите му планове включват пътуване до Пакистан и изкачването на Гашербрум I и II, като при евентуален успех, това ще му даде 5 осемхилядника само за няколко месеца.

Миналата година Минготе успява да изкачи К2, Броуд пик и Манаслу, което е добра за достигане до всичките осемхилядници. А ако Серги се справи с Еверест и Кангчендзьонга, това ще означава нов световен рекорд за изкачване на трите най-високи върхове на планетата за по-малко от година, подобрявайки постижението от 3 години и 74 дена на Силвио Мондинели. Включвайки и Лхотце, в списъка получаваме и четвъртият по височина връх.

Серги Минготе
Снимка: elperiodico.com

Според алпиниста, който е наясно с трудностите на амбициозния план, изкачването на Еверест и Лхотце без кислород ще му отнеме много време и е възможно да не успее да се възстанови достатъчно бързо за Кангчендзьонга. При подобен развой е готов да прескочи този връх и да се върне към него на есен или през 2020 г., като все още ще има достатъчно време, за да реализира рекорда си.

Разбира се, ако Нирмал Пурджа има успех в своето начинание, той ще е събрал 6 осемхилядника само за една пролет, включително Еверест и Кангчендзьонга. През лятото пък се отправя за Пакистан, където ще катери К2, а това означава, че разликата между рекордите на непалеца и каталунеца ще е в рамките на месеци.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.