Самодейни брътвежи: Нож от подръчни материали

0
 

Сподели

Shares

Нож от подръчни материали

Всички знаем, че дори жалкия имитатор на известния пътешественик и естествоизпитател Мечо Скараджи – Беър Грилс – винаги има нож със себе си, когато го играе бедстващ.

Според студиите на много мастити гурута по оцеляване, наличието на нож повишава с 50+ процента шансовете ни да оцелеем при кофти развила се ситуация в дивата пустош. Но понякога ножът просто не е в раницата и се налага да импровизираме.

Веднъж Мечо Скараджи се изгубил на остров Свети Иван край Созопол. Дълги дни самотният пътешественик се лутал сред пущинаците, без път и посока, постоянно атакуван от пикиращи гларуси…

Така, прегладнял и жестоко накълван, случайно се натъкнал на средновековен вампирски гроб. Мечо бързо съобразил и с дървения кол, с който бил убит кръвопиецът, изровил останките. Намерил едно сравнително запазено ребро, което подострил и превърнал в самодейно мачете.

Пикиращите гларуси рязко спрели да бъдат проблем, а вечерта приключенецът дори си запалил голям огън и пирувал с птиче месо. На другия ден бил спасен от яхта с руски туристи.

Тази притча демонстрира колко важен за оцеляването е ножът и колко нужно е да проявяваме находчивост.

Възможността да си направим нож от подръчни материали зависи от наличните ресурси и характера на местността. Общо взето, с повече фантазия бихме могли да се справим практически навсякъде.

За наше удобство Мечо е извел няколко примерни материала, които са подходящи за ножонаправа.

Острието

Нож от подръчни материали

Камъни: Когато около нас няма нищо друго вършещо ни работа, камъните се явяват един добър вариант. Най-добри са твърдите породи, но така или иначе ще се използва каквото има. Ако камъкът не е остър, трябва да го разбием в скала или друг камък. Спираме се на най-острата отломка, която можем да използваме веднага или да дообработим допълнително.

Дървесина: Понякога обаче местността е такава, че освен дървета и почва, друго не се намира. В този случай се спираме именно на дърветата. Породите с твърда дървесина като дъб и всички иглолистни са перфектни. Такава дървесина притежава достатъчна здравина, а освен това може да се разцепи по нишките на доволно остри парчета.

Животински останки: Обикновено покрай водоемите могат да се намерят различни видове мидени черупки, останки от раци, охлюви и др. Някои от тези черупки са изненадващо здрави, други не толкова, но при внимателна употреба всичките ще ни свършат работа.

Добър вариант, ако хабитатът позволява, е да се огледаме за коруби от починали костенурки. При наличието на грабливи птици в района, останките им често могат да бъдат намерени на открити или скалисти места, където биват хвърляни от пернатите с цел грабеж на движимото им имущество.

Както се разбра от случката с Мечо, животинските кости са перспективна опция. Най-подходящи са въздългичките кокали, като тези на крайниците или ребрата. За да придобият острота могат да бъдат заточени в единия край чрез триене в камък или друг твърд обект.

Останки от машини: В един от най-мрачните сценарии ще се окажем насред нищото след инцидент с някакво превозно средство. В по-мекия вариант просто ще попаднем на отдавна забравена в пустошта машина. Наличието на подобни останки гарантира разнообразие от материали, които да бъдат пригодени за нож.

Най-добри си остават металите. За да можем да ги обработим по-лесно, търсим по-меки такива. Наострянето става чрез триене или чрез удари с твърд предмет, целящи  да сплескат и изтънят режещия ръб. При желание огънят също позволява да оформим импровизираното острие.

Различни пластмаси или стъкло също могат да бъдат употребени в качеството им на нож.

Дръжката

Нож от подръчни материали

За да е удобен за употреба, един нож трябва да разполага и с дръжка. Разбира се, това е опционален елемент, когато става дума за оцеляване, но направата ѝ е най-лесната част от задачата, така че защо не.

Тук вариантите са далеч повече и само фантазията ни е граница. За материали могат да се използват парче плат от дрехите, някаква хартия (ако имаме в наличност), различни еластични растения или техни части, които да увием около острието.

В по-пипкавия случай, когато изходният материал за острието е твърде тънък или къс, можем да пригодим дръжка от дърво например, в която да оформим цепка за острието, след което да привържем с растителна или текстилна тъкан.

Употребата

Нож от подръчни материали
Колаж: Христо Узунов

В трудовете си Мечо Скараджи прави важното уточнение, че такъв импровизиран нож рядко притежава характеристиките на швейцарска чекийка, но би свършил полезна работа при обработка на дивеч, подостряне на дървен прът, прерязване на въже или еластични корени (които могат да се използват като въже) и не на последно място – защита от пикиращи гларуси.

За да не изпадате в нужда сами да си произвеждате реживо, винаги носете своя нож със себе си. За още по-добри резултати носете дизайнерското джобно ножче от специалната лимитирана серия на 360° и Victorinox.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.