Да опънем палатката: 5 подходящи места в България

Само толкова да бяха...

0
 

Сподели

Shares
БГ места за палатки
Снимка: Христо Узунов

Съществуват най-малко 15 причини да си опънете палатка, а местата, където да сторите бивачния стан са 8 камиона с нули повече!

За да избегнем нерешителността от свръх предлагането ще ограничим нашата подборка само до 5 места в родината. Този път не става дума за къмпинги, а просто за красиви локации, където можем да си набичим айляка на макс и ич да ни не е.

Северно Черноморие: Зеленка

БГ места за палатки
Снимка: Христо Узунов

Северното Черноморие не е Южното Черноморие и това не е само особеност на компасната стрелка. Природата, броят на туристите… Всичко в тази част на България предлага перфектни условия за палатколюбците. А едно от чудесните места там се нарича Зеленка.

БГ места за палатки
Снимка: Христо Узунов

Зеленка е местност с малък каменист плаж, разположена в средата между село Българево и нос Калиакра. Поокъртен път с намеци за лунен пейзаж слиза от високите скали на Добруджанското плато досами морето. От едната страна на пътя са разположени рибарски постройки, а от другата плажът.

БГ места за палатки
Снимка: Христо Узунов

След тази статия мястото няма да е толкова непрепълнено с хора, но за щастие едрите камъни на терена отказват повечето фенове на палатките да спят там. Ако обаче си решите проблема с твърдата повърхност, ще прекарате незабравима вечер с гледка към нос Калиакра и красивия залив.

Източни Родопи: “Нулата” на язовир Кърджали

БГ места за палатки
Снимка: Христо Узунов

В Родопите няма място, което да не си заслужава да бъде посетено, но от НАП облагат всеки изписан ред с данъци, затова ще се спрем единствено на така наречената “Нула” на язовир Кърджали.

“Нулата”, още “Началото” на язовира се намира в неговото начало (!), до което можете да достигнете по пътя Кърджали-Ардино през разклона при село Кобиляне.

БГ места за палатки
Гледка от Бездивен/Снимка: Христо Узунов

Локацията, освен че е много красива, е и стратегическа от гледна точка на многобразието от дейности, които можете да извършите, лагерувайки там. Най-логичен развой на нещата е да опънете въдиците и няколко дена бясно да ловите риба. Ако това не ви се нрави, можете да си направите страхотна обиколка с каяци из чудесностите на язовира. За похотливците пък се открива прекрасна възможност да опънат крачка до връх Бездивен, който, обещаваме, ще ви се отплати с няма такава гледка. В случай, че сте от расата на автокентаврите можете да се отдадете на бръм-бръм туризъм към близката Хладилна пещера или някое от селата в района.

Стара Планина: Бузлуджа

БГ места за палатки
Снимка: Христо Узунов

Спокойно другари и другарки, в този пасаж няма политическо позициониране! Бузлуджа е един от най-популярните в света обекти сред урбекс феновете от всички страни. При това без никаква реклама. Освен това мястото се достига лесно с МПС и разполага с няколко добри локации за опъване на палатка. И най-вече чудесна панорама!

БГ места за палатки
Снимка: Христо Узунов

Част от дейностите, на които да се отдадете тук, са с изявен пенетрационен характер. Като за начало можете да направите опит да проникнете сред останките на “Червения Стар Трек Ентърпрайз” (в случай, че към датата на пребиваването ви отново са лишили космическия кораб от охрана). Ако сте фенове на навирането в по-влажни и дълбоки обекти (и имате нужната подготовка) в района се намират множество пещери като “Ледницата”, “Духало” и “Бузлуджа”. В случай на мързел – колата и айде към Шипка, айде към Казанлък – тракийските гробници бачкат за калабалък…

Искърското дефиле: Лакатник

БГ места за палатки
Снимка: Христо Узунов

Вечният евъргрийн на софийския уикенд пътешественик. До района на Лакатник се стига бързо, лесно, вкусно с влак или мпс, а опциите за забавления са бол. Пещери, скали, водопади, рафтинг – Господ давал, давал…

Класиката е да си опънете палатките край вировете на река Петренски дол, но през лятото там е толкова пренаселено, че според някои легенди бездетни двойки са забременявали (и двамата) по въздушно-капков път, само с помощта на излъчваните от многолюдието феромони, реещи се свободно из въздуха.

БГ места за палатки
Снимка: Христо Узунов

В случай, че не сте готови да станете родители или искате да ви е маалко по-тихичко, можете да предприемете тактическо отстъпление към село Лакатник (да не се бърка с едноименната гара), в чиито околности ще намерите това, което търсите. А именно – красива местност и спокойствие. Освен това от селото можете да поемете по един приятен и не толкова туристически маршрут към Своге.

Западно от София: Язовир Пчелина

Язовир Пчелина
Снимка: Михаела Стоянова

Така де, нали щото София е столица и всичко се върти около нея ще ви почерпим с още едно място за бързо бягство от градската твар, където спокойно можете да гледате в точка, докато блажена вадичка от гъста слюнка се стича необезпокоявана от устата ви…

Язовир Пчелина
Снимка: Михаела Стоянова

Язовир Пчелина се намира на хвърлей от Радомир и се е утрепал да си опънете палатката там. Красивата природа ще изцери раните на душата, нанесени от големия град. Независимо дали ще се отдадете на страстта към излежаването и декубиталните рани или ще предприемете по-активни забавления като 34-километровата обиколка на язовира.

Язовир Пчелина
Снимка: Михаела Стоянова

Ако пък сте жестоко изгърмели от градския стрес и имате нужда да се обърнете към духовното, можете спокойно да изкрещите “Господи, защооо!!?” в средновековната църква “Св. Йоан Летни”, извисяваща се на скалист хълм над водоема.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.