Бучра Байбану: първата мароканка, изкачила най-високите върхове на 7-те континента

"С воля, сила и постоянство е възможно всичко"

0
 

Сподели

Shares
Бучра Байбану
Снимка: bladi.net

Бучра Байбану е първата мароканка, която успява да изкачи 7-те най-високи върха на всички континенти, подтиквана от желанието да вдъхнови ново поколение жени, които вярват във възможностите си. 49-годишната катерачка е убедена, че с воля, сила и постоянство е възможно всичко.

В продължение на 9 години Бучра обикаля света, за да изкачи най-високите върхове на всеки континент. Пътешествието ѝ приключва на връх Винсън в Антарктика, висок 4897 м.

Бучра Байбану
Снимка: outdoorwomensalliance.com

Гордата мароканка, която достига световните върхове със своята забрадка, е посветена на страстта си. Тя е дипломиран инженер и работи за правителството, но изнася различни беседи в училищата и университетите, а също така е начело на кампания за развитие на планинския туризъм в страната ѝ.

Първият планински преход на Бучра е по време на летен лагер, когато тя е на 15 години. Тъй като семейството ѝ не е особено запалено по пътуванията трябва да измине още много време докато на 26-годишна възраст жената изкачва първия си по-сериозен връх – 4167-метровият Тубкал в Мароко. Уникалността на преживяването я подтиква да направи още едно изкачване, този път до френския Мон Блан. Така пламва любовта ѝ към алпинизма.

Бучра вярва, че екстремните спортове са начин арабските жени да придобият повече увереност в себе си и по този начин да се справят със своите страхове в страна, в която са подложени на честа дискриминация. Доказателствата за положителните резултати от начинанието ѝ тя вижда всеки път, когато води групи от младежи из Марконаските планини.

Бучра Байбану
Снимка: outdoorwomensalliance.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.