Бананови листа вместо найлонови пликчета – азиатските супермаркети знаят как!

Едно нестандартно решение за намаляване на пластмасовите отпадъци

0
 

Сподели

Shares
Бананови листа вместо опаковка
Снимка: recyclemag.ru

Няколко страни в Азия предприемат екстравагантни екологични мерки срещу пластмасовите отпадъци. Местните супермаркети в Китай, Тайланд и Виетнам масово започват да използват листа от бананови палми в качеството им на опаковъчен материал. Този подход цели да измести найлоновите пликчета от играта, а освен това е по-икономичен и напълно безвреден.

Наскоро Китай прекрати внасянето на отпадъци от цял свят и се съсредоточи към рециклирането на своите собствени. Много други азиатски страни като Тайланд и Ветнам също търсят ефективни начини за справянето с паластмасовите отпадъци. Използването на бананови листа е една от първите стъпки в тази насока.

Бананови листа вместо опаковка
Снимка: recyclemag.ru

Тайландският Rimping е първият супермаркет, който прилага идеята на практика. За да не се разпадне, екологичната опаковка се фиксира с бамбукова връвка. Засега по този начин се опаковат различни плодове и зеленчуци, но служителите на магазина се надяват този подход да се превърне в масова практика и да обхване всякакъв вид стоки.

Бананови листа вместо опаковка
Снимка: recyclemag.ru

Междувременно клиентите харесват идеята толкова много, че започват масово да снимат рафтовете и да разпространяват снимките из социалните мрежи. Един от тези постове стана толкова популярен, че към момента има над 3,5 милиона преглеждания.

Банановите листа в тропическите страни са достъпни целогодишно, освен това са водонепропускливи и не отделят токсини и оцветители в хранителните продукти.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.