Хималайският сезон започна с трима българи

Научете кои са те и какви са техните планове

1
 

Сподели

Shares

Пролетният сезон в Хималаите започна. Стотици алпинисти от целия свят стегнаха багажа и поеха далеч на изток, където извисяват снаги най-високите върхове на планетата – осемхилядниците. Към два от тези гиганти се отправиха и трима българи.

Кои са те и какви са техните планове?

С третия по височина връх Кангчендзьонга /8586 м/ в продължение на месец сили ще мерят Атанас Скатов от Сливен и Стефан Стефанов от София. Скатов е познато лице в алпийските среди, защото зад гърба си вече има 6 осемхилядника: Еверест – 8848м, два пъти Лхотце – 8516м, Макалу – 8463м, Чо Ойю – 8201м, Манаслу – 8163м и Анапурна – 8091м.

Кангчендзьонга

Наско, който е веган, си е поставил висока цел – да изкачи и 14-те върха без да ползва в менюто си продукти от животински произход. Ако успее, то той ще бъде единственият веган с това постижение. При досегашните си изкачвания Скатов не е ползвал допълнителен кислород и шерп само при последния си връх – Чо Ойю, изкачен на 20 май 2018 г. Натрупал достатъчен опит, той вече ще продължи следващите си изкачвания без кислороден апарат.

Атанас Скатов

Стефан Стефанов е новото лице в родния алпинизъм. Това е последният българин, изкачил Еверест и това той прави на 20 май миналата година. Стефан е адвокат по професия.

„Аз не съм бил алпинист, не съм сега, няма да бъда и занапред. Ще се катеря докато ми харесва”- ми сподели самият той.

Сефан обаче е отличен спортист. Майстор на спорта е по джудо, където е и няколкократен републикански шампион. Обича да плува и то на много дълги разстояния. Често минава и стотици километри с велосипеда си. Както казват французите „Апетитът идва с яденето”, на Стефан му хареса Еверест и вече пътува към много трудния за писане, изговаряне и… изкачване „Канч”, както за кратко го наричат алпинистите.

Стефан Стефанов и Боян Петров
Снимка: Стефан Стефанов

Върхът е свещен за местните хора и по традиция никой не се изкачва на последните 2-3 метра. Така са се договорили Чарлз Еванс, ръководителят на английската експедиция през 1955 г. и махараджата на Секим Таши Намгал. Първото българско изкачване на върха е дело на Боян Петров /22 май 2014 г./. Неуспешен опит преди това правят Борислав Димитров и Йорданка Димитрова, която достига само до 8300 м, за да остане завинаги по неговите снежнo-ледени склонове.

Вторият връх, който привлича вниманието на българите, e Лхотце /8516 м/ и към него вече пътува русенският алпинист Иван Томов.

Лхотце
Снимка: Wikipedia

Иван вече е добър познайник на любителите на алпинизма. В актива си има успешни опити на Броуд пик /8047 м/ и Манаслу /8163 м/. Иван има два неуспешни опита и на Нанга Парбат. През 2013 г. той като по чудо избягва голямата касапница на базовия лагер, когато развилнялите се талибани избиват 13 беззащитни алпинисти от няколко националности. Вторият му опит отново завършва без успех, тъй като заболява в гранишците на 7000 метра. Тогава той е в свръзка с Боян Петров. Тази година Иван вече пътува към първия български осемхилядник Лхотце /8516 м/.

Както е известно, точно на този връх на 30 април 1981 г. Христо Проданов написа първата страница от българското присъствие в Хималаите. 13 410 дни след това на Лхотце бе развян за втори път родният трибагреник, този път от Атанас Скатов.

Успех и на тримата!

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.