За шкиперите и чартърните яхти

0
 

Сподели

Shares

Шкипер (от англ. „skipper”) най-общо означава капитан на ветроходен съд. Толкова с теорията. Носят се слухове, че едно време корабите били дървени, а шкиперите
железни – сега било наопаки. Толкова и със слуховете. Оставяйки на страна също и романтичния образ на капитана-ветроходец, който дръзко върти щурвала и умее да гледа замечтано отвъд хоризонта, каква всъщност му е ролята на този юнак мореплавател? Накратко: Шкиперът носи отговорност за вашето плаване.

Снимка: yachtholiday.com

Започвайки с организацията, минавайки през чисто техническата страна на плаването и стигайки до приятното изживяване на екипажа. Всъщност това, че някой умее да „кара“ яхта, в повечето случаи далеч не го прави компетентен шкипер – такъв, какъвто очакват неговите спътници. Без да му правим дисекция, шкиперът умее да съчетава моряклъка с умението да предостави необходимото лично пространство на екипажа но и същевременно да контролира сигурността и ритъма на едно плаване съобразно прогнозата за времето, нуждите на екипажа и лодката си. Кометентност, търпение, дискретност, чувство за хумор, директен подход (когато е необходимо) – това са все подправки , които допълват професионалния образ на шкиперите.

Когато наемат ветроходна яхта, много хора си задават въпроса:

„Аз имам капитанско – защо ми е необходим шкипер?“

Чартирането на лодки с професионален шкипер има редица предимства

Опитният шкипер може да ви предложи оптималната програма за едно плаване, като съобрази местата, които ще посетите с прогнозата за времето, и по този начин да се окажете в правилния момент на правилното място.

Ще ви даде предложения, които са обосновани от гледна точка на сигурност и комфорт на плаването – вашето и на вашите спътници.

За шкиперите и чартърните яхти
Photo by Samuel Zeller on Unsplash

Ще съобрази в максимална възможна степен желанията на екипажа и ще
разпредели оптимално времето за плаване на ветрила, плажове, заливи и
плуване с разходките по пристанища и градчета.

Имате повече избор

И тъй като имате избор, вие сте свободни да решите дали да водите лодката сами с подкрепата на шкипера до вас, или да се отпуснете и да се забавлявате с приятелите и семейството си, като същевременно позволите на шкипера да се справи с всичко останало, освобождавайки ви от всички притеснения и отговорности. Той гарантира, че почивката ви няма да пропадне „по технически причини“. На яхтите (особено на по-големите) има много електрически и механични части, агрегати и връзки. Шкиперът е този, който знае как да се справи с всякакви неблагоприятни ситуации, които могат да възникнат в морето и в повечето случаи може незабавно да се справи с инцидентни повреди, за да протече почивката ви пълноценно.

За шкиперите и чартърните яхти
Снимка: Pixabay

Шкиперът гарантира вашата сигурност

Ще ви инструктира, ще ви предупреди и ще се погрижи за вас в случай на усложнени ситуации. Шкиперът познава най-добрите места за закотвяне, местните условия и спецификите на района, освобождавайки ви от стреса от внезапни извънредни ситуации, като например изпуснала котва късно през нощта.

Освен това, ако искате да се наслаждите на плуване до плажа по-продължителен пикник или разходка из околността но закотвянето не е съвсем безопасно, шкиперът
ще остане на борда, като ви позволява да се наслаждавате на местните забележителности. Пестите пари. Статистиката е еднозначна, че когато на лодката няма компетентен шкипер, много по-често се случват инциденти, които водят до
удръжки от гаранционния депозит, който чартърната компания е блокирала от кредитната ви карта.

При яхтите с постоянен екипаж, които се управляват постоянно само от
професионалист или под наблюдението на специалист, лодката и нейното
оборудване могат да се държат в отлично състояние, освобождавайки ви в
случай на щети.

Photo by Eric Ward on Unsplash

Той ще направи плаването ви по-интересно!

Шкиперът ще ви препоръча места, които са се изплъзнали от вашето внимание, включително и такива, които са по-неизвестни но могат да са интересни за вас и би било жалко да пропуснете. От шкипера можете да научите много нови неща, свързани с плаването под ветрила.

В заключение

Не забравяйте защо сте избрали ваканция на яхта – за дасе забавлявате и пълноценно да се отърсите от ежедневието. Опитният шкипер ще ви помогне това да се случи по най-добрия възможен начин.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.