Самодейни брътвежи: Как да си запалим огън сред природата

Съветите на Мечо Скараджи

0
 

Сподели

Shares
Как да си запалим огън сред природата
Снимка: davidreneke.com

Преди години, още като зелен скиталец, известният пътешественик и естествоизпитател Мечо Скараджи, решил да си приготви питателна вечеря от ароматни лисичи жлъчки, изпечени в сухожилие от кон на Пржевалски. Бивакът му обаче бил на хиляди километри от цивилизацията в Красноярския край в Сибир. Запалката пък останала на хиляди километри в обратна посока – в плетения от баба му чорап, в коша с прането…

Мечо Скараджи все още нямал необходимите умения да си запали огън сам и щял така и да си умре гладен, ако точно в този момент съдбата не му пратила Тунгуския метеорит. Освен че подпалил цялата гора около него, космическият обект го дарил и с истинско пиршество от всевъзможни печени животни.

Мечо се спасил от глада, но първата му работа, когато се прибрал у дома, била да посети уроците на знаменития учител Огнян Кибритлиев, за да се научи на изкуството на огнепаленето.

Ето какво си записал в тетрадката старателния ученик:

Къде да запалим огън

Как да си запалим огън сред природата
Снимка: pixabay.com

Преди да стигнем до въпроса „как“ трябва да минем през въпроса „къде“. Защото от изборът на място в голяма степен зависи успехът на начинанието (първите опити на Мечо да запали огън били на бензиностанцията край разклона за село Малък Поровец, разградско. Завършили трагично… бел. ред.).

Изисквания за терен:

– По възможност да е защитен от вятър и дъжд.
– Да не е в близост до сухи треви и храсти
– Ако огънят е в близост до палакта, да е от подветрената ѝ страна и поне на 3 до 5 метра от нея, за да не я подпалят случайно излетели искри.

Обработка на терена: Почистете земята около огнището от леснозапалими предмети (треви, сухи листа и тн.) в радиус от 1-1,5 метра. Оградете мястото на събитието с камъни, за да ограничите нежеланото разпространение на пламъците. Ако времето е духовито, изкопайте дупка и изградете стена по посока на вятъра. През зимата разчистете снега от земята напълно.

С какво да запалим огън

Как да си запалим огън сред природата
Снимка: pixabay.com

Още един съществен въпрос е „с какво“. В природата почти винаги ще ни се наложи да импровизираме с наличните материали, а тези за подпалка са и едни от най-важните, затова е хубаво да знаем какво още би ни свършило работа, освен традиционните съчки и клончета (веднъж Мечо Скараджи, опитал да си запали барбекюто в задния двор на вилата с адронния колайдер в Церн. В резултат избухнал Големият взрив, довел до появата на Вселената).

Материали за подпалка:

– Кора от бреза – отлична подпалка, особено в дъждовно време, тъй като почти винаги остава суха отвътре, дори ако ствола на дървото е влажен.
– Мъх
– Суха трева, навита в сноп
– Тръстика
– Кора на иглолистни дървета
– Дървесни стърготини
– Шишарки

 Как да подредим дървата за огъня

Как да си запалим огън сред природата
Снимка: pixabay.com

Съществуват много варианти  за подредба на дървата, според предназначението, но ако чететe тази статия, значи и вие като Мечо Скараджи тепърва навлизате в горещата материя, затова ще се спрем на най-разпространения – пирамидка a.k.a Дървен конус a.k.a Индиански вигвам a.k.a На Гандалф шапката.

Начин на подредба: Целта, както вече се досещате, е да докарате една от гореизброените форми като следвате следния ред – от подпалките към клоните, от дребното към едрото, от сухото към влажното.

Опирайте съчките една в друга, така че да се получи стабилна конструкция, като се стараете да има достатъчно пролуки за въздух. Колкото по-голям е наклонът, толкова по-голяма част от площта им ще контактува с пламъците от подпалките, но и толкова по-бързо ще изгарят. Затова когато огънят се разпали хубаво, постепенно намаляйте наклона до постигане хоризонтално положение на дървата. Едновременно с това давайте на огъня все по-сложни задачи за решаване като увеличавате размерите на материалите за горене.

На Мечо хитростите

Как да си запалим огън сред природата
Снимка: pixabay.com

Моногобройнте скитания на закоравелия пътешественик са го научили на всякакви трикове за оцеляване. Ето няколко такива, по отношение на огъня:

– Ако дървата се разпалват трудно, посипете щипка сол върху тях. В повечето случаи това значително ще ускори процеса.

– Ако използвате брезова кора за подпалка, оформете я в малки триъгълни парчета, за да не се усуква на „тръба“ и да изгасне.

– На места с оскъдна дървесина като материал за огрев можете да използвате сух торф и изсушени животински фекалности.

– В случай на нужда от сигнален огън, използвайте свежи клони от иглолистни дървета, който отделят силен пушек.

– Носете си сух спирт – това евтино, но ефикасно изделие, ще ви помогне да си запалите огън във всякакви метеорологични условия.

Как да си запалим огън
Снимка: Pixabay

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.