Атлантическият път в Норвегия: Вълнуваща връзка между водата и сушата

Асфалт се вие превива...

0
 

Сподели

Shares
Атлантическият път в Норвегия
Снимка: Wikipedia 

Норвегия, страна, чиято брегова ивица е раздробена като пъзел от стотици дребни късчета земя, пръснати из студените води на Северно море. А върху тези парчета живеят хора…

Такова парче е Аверьой – остров в областта Мьоре ог Ромсдал, с население малко над 500 души.

Атлантическият път в Норвегия
Снимка: Wikipedia 

За да имат жителите  на Аверьой постоянна връзка с останалия свят, през 1983 г. местните власти започват строежа на двулентово шосе с любопитна конструкция. Наречено е Атлантическият път и е с дължина от 36 км. Това, което прави пътя уникален, е 8-километровата отсечка, където асфалтът скача от островче на островче, докато достигне заветната си цел.

Атлантическият път в Норвегия
Снимка: Wikipedia

За тези 8 километра пътят преминава през 7 моста с обща дължина от 891 м. Най-забележителният от тях е Storseisundet bridge. Височината му от 23 м е съобразена с възможността под него да минават кораби, а уникалният му дизайн го кара под определен ъгъл да изглежда сякаш свършва в нищото.

Заради тези си особености Атлантическият път се превръща в популярна туристическа дестинация и дори си спечелва няколко награди като архитектурната „Норвежка сграда на века“ за 2005 г. и „Най-добрият туристически маршрут на годината“ за 2006 г. според престижното издание The Guardian.

Атлантическият път в Норвегия
Снимка: Wikipedia

Съобразявайки се с тази му слава, строителите създават и четири остъклени панорамни платформи за наблюдение, с паркинг за автомобили и туристически информационни табла. От площадките можете да снимате, да наблюдавате живописните околности… А, ако извадите късмет, може да видите дори китове, преминаващи наблизо във водата.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.