Атлантическият път в Норвегия: Вълнуваща връзка между водата и сушата

Асфалт се вие превива...

 
0

Сподели

0Shares
0 0
Атлантическият път в Норвегия
Снимка: Wikipedia 

Норвегия, страна, чиято брегова ивица е раздробена като пъзел от стотици дребни късчета земя, пръснати из студените води на Северно море. А върху тези парчета живеят хора…

Такова парче е Аверьой – остров в областта Мьоре ог Ромсдал, с население малко над 500 души.

Атлантическият път в Норвегия
Снимка: Wikipedia 

За да имат жителите  на Аверьой постоянна връзка с останалия свят, през 1983 г. местните власти започват строежа на двулентово шосе с любопитна конструкция. Наречено е Атлантическият път и е с дължина от 36 км. Това, което прави пътя уникален, е 8-километровата отсечка, където асфалтът скача от островче на островче, докато достигне заветната си цел.

Атлантическият път в Норвегия
Снимка: Wikipedia

За тези 8 километра пътят преминава през 7 моста с обща дължина от 891 м. Най-забележителният от тях е Storseisundet bridge. Височината му от 23 м е съобразена с възможността под него да минават кораби, а уникалният му дизайн го кара под определен ъгъл да изглежда сякаш свършва в нищото.

Заради тези си особености Атлантическият път се превръща в популярна туристическа дестинация и дори си спечелва няколко награди като архитектурната “Норвежка сграда на века” за 2005 г. и “Най-добрият туристически маршрут на годината” за 2006 г. според престижното издание The Guardian.

Атлантическият път в Норвегия
Снимка: Wikipedia

Съобразявайки се с тази му слава, строителите създават и четири остъклени панорамни платформи за наблюдение, с паркинг за автомобили и туристически информационни табла. От площадките можете да снимате, да наблюдавате живописните околности… А, ако извадите късмет, може да видите дори китове, преминаващи наблизо във водата.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.