9 и 10 април: Включете се в битката с найлоновите торбички!

Младежите от клуб Юнеко и тяхната еко инициатива

0
 

Сподели

Shares

Софийското торбичкосъбирателство

Както знаем, една от най-силните тенденции в световен план е буквално да ламинираме планетата, покривайки я с нова външна кора от пластмаса. Моретата се сдобиват с острови от PVC, а водите им нежно галят лазурните полиетиленови пясъци на нефтените плажове, докато малки made in China костенурчета се излюпват от топчета за пинг-понг…

През това време, някъде далеч на Балканите, в една малка столица, екип от младежи се готви за неравностойна битка с масовата полиетиленизация на света!

Запознайте се със студентите от Клуба за екология и устойчиво развитие към Софийски Университет Юнеко. Командирът на този еко-отряд Гергана Димитрова ще ни разкаже повече за каузите, за които се борят и защо на 9 и 10 април в двора на университета ще се проведе инициатива за събиране на найлонови торбички.

Софийското торбичкосъбирателство

Клубът е създаден още през 2006 г. като инструмент за подкрепа на екологичните каузи на студентите:

Милиардите тонове пластмасови отпадъци покриват не само земята, а и Земята. Докато кораловите рифове се смаляват, островите от боклук в световния океан не спират да увеличават своята площ. Пластмасата попада в храната, завзема почвите и водите, отравя въздуха при изгарянето си…

Ето защо каузите ни се явяват отзвук от „живия живот” със съвсем реалните и безбройни негови проблеми. Вярваме, че заобикалящите ни ни подкрепят толкова всеотдайно, именно защото им показваме как със собствени усилия биха могли да изменят нещо елементарно в делника си, водещо обаче до големи промени в глобален мащаб.“

Такова нещо например е разделното събиране на отпадъци, което според членовете на клуба, в лицето на рециклиращите служби е загубило доверието на хората:

Като причина номер едно за нерециклиране болшинството посочва изсипването на съдържанието и на трите контейнера в един и същ камион. Но те забравят, че само „Екопак” поддържа над 15 сепариращи станции на територията на България и стотици работни места са заети от човешки ресурси, разделящи отпадъците на поточна линия и транспортиращи ги до съответните заводи. Част от другите проблеми са навикът да се изхвърля смесено и опасенията от липса на достатъчно пространство за три отделни кошчета у дома.

С двете ми съквартирантки изхвърляме разделно в жилищна площ в размер на една стая. Затова отклонявам опасенията за дефицит на място като неоснователни по отношение на отказа от разделно събиране. Навиците се преборват с постоянство. Остават критиките към главния извозител на отпадъци в България. Служителите му обаче отскоро се радват на новоизграден образователен център и на любопитните се отваря великолепна възможност да потвърдят или опровергаят всичките си съмнения.“ 

Софийското торбичкосъбирателство

При подобна оперативна обстановка, членовете на клуба решават да действат с размах и макар като социално активни студенти да не разполагат с много време и финансов ресурс, организират инициативата „Софийското торбичкосъбирателство“:

„Идеята дойде от Акцията за събиране на торбички, замислена от Фермерски пазар Варна. Свързах се с един от организаторите на събитието и издействах разрешение да използваме идеята, надграждайки я. Споделих намеренията си да направим торбичкосъбираческа кампания в СУ с членовете на Юнеко и срещнах силна подкрепа и желание за съдействие. Оттам нататък инициативата вече заживя свой живот.

И ето ни днес – на крачка от това да случим едно от най-коментираните мероприятия в историята на Софийски университет. Всички гости и граждани на София са свободни да ни посетят в двора на Ректората на 9 и 10 април от 9 ч. до 19 ч.  Нека населяващите други градове да не тъжат – приемаме пратки по Еконт, Спиди, БГ пощи.“

Както си личи и от името, зелената инциатива е насочена конкретно към найлоновите пликчета, но за това има конкретна причина. Събраните торбички ще попаднат в ръцете на креативни творци-доброволци, които ще ги претворят в различни изделия. Готовите найлонови творения ще бъдат продавани с благотоврителна цел, а събраните средства ще бъдат дарени на фондация „Ела и ти“, чиято цел е да осигурява достъп на хора в неравностойно положение до красивите кътчета на България.

Повече информация за това как да се включите в инициативата „Софийското торбичко събирачество“ можете да научите от Facebook страницата на събитието.

Софийското торбичкосъбирателство

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.