2019: Годината на Весо Овчаров

А какъв е вашият план за годината?

0
 

Сподели

Shares
Весо Овчаров
Снимка: Sport Depot

Весо Овчаров е един от хората, които първо са полетели с парапланер, а чак след това са се и родили. Нашият атлет вече дълги години изпитва границите на парапланеризма, превръщайки го във все по-атрактивен спорт с постиженията си.

През 2019 г. хвърковатият четник възнамерява да вдигне още по-високо летвата и накрая да прелети край нея. Освен, че вече е новият официален атлет на Sport Depot, в календара му за годината са залегнали редица вълнуващи предизвикателства, между които поставянето на няколко рекорда и въвеждането на нова дисциплина.

Разбира се, това изглежда напълно постижимо благодарение на непримиримата мотивация на атлета, получената подкрепа и не на последно място – екипировката, която използва. В нея се открояват марки като Osprey, Jack Wolfskin и Keen.

Весо Овчаров
Снимка: Sport Depot

Една от големите мечти на Весо, откакто през 2007 г. започва да се занимава с акробатика, е да постави нов световен рекорд за най-много превъртания. Миналата година това се случи на родна територия, като тогава акропилотът успя да изпълни 613 превъртания, за които му е нужен запас от 6000 м височина. Резултатът обаче само го надъхва още повече и тази година Весо възнамерява да подобри себе си, като скочи от балон на 8000 м и извърши над 900 превъртания.

Друг основен проект и още по-стара мечта за Весо е да постави нов рекорд за измината дистанция. В последните години той на няколко пъти отскача до Бразили за тренировки и успява да реализира личен и национален рекорд за българин от 401 км.

Весо Овчаров
Снимка: Sport Depot

Целта обаче е да се подобри световният резултат от 564 км. Весо и екипът му планират отново да посетят Бразилия, като този път ще прекарат три седмици там в преследване на рекорда. Идеята му е да стартира от въже – този метод ще му позволи да стартира при по-силен вятър и от по-равен терен по негов избор.

Едно от най-важните събития за българина е важно и за самия спорт, а най-хубавото е, че ще се случи у нас! Може би вече сте усетили, че Весо е човек с много мечти, които обича да осъществява. Поредната се заражда още преди 12 години, по време на кръг от световното първенство по крос кънтри в Турция, когато решава да експериментира с акро-крилото и успява да прелети 110 км  без уреди и с изпълнението на множество фигури. Това го надъхва да създаде дисциплината „Акро-Крос“…

Весо Овчаров
Снимка: Sport Depot

И ето че тази година от RedBull му се връзват на акъла и първото в света състезание по “Акро-Крос” ще се проведе над Сопот от 28 август до 2 септември, където участие ще вземат едни от най големите имена в спорта като братята Родригес. Идеята на тази дисциплина е да съчетае елементи от крос кънтри и акробатика. Целта – да се лети с едно и също крило по избор, но да се осъществи съчетание от прелитане на дистанция и изпълнение на фигури.

Весо Овчаров, Кишада
Снимка: Весо Овчаров

Ако смятате, че с това се изчерпва програмата на неуморимия атлет, значи сте в голяма грешка! В календара му са залегнали още поне няколкостотин килограма вълнуващи изпълнения, като например:

– Заснемането (в България) на екстремно видео, включващо скок от сграда и уникална каскада с парапланер.

– Участие на световния шампионат по крос кънтри в Македония. Весо е селектиран в отбора, въз основа на второто му място от националния БГ шампионат през 2018 г.

– Още един видео проект, този път включващ прекосяване на фиордите в Норвегия, който също отлежава в плановете му от 5 години.

– Също така в Норвегия Весо ще участва за трети път на най- голямата сбирка за base jumping „Heli Base Boogie“, в която са поканени над 300 джъмпъри от целия свят.

– Участие на фестивала El Yelmo в Испания, където освен акробатично шоу, има филмов фестивал и състезание с полети от върха на замък.

– Участие на фестивала Coupe Icare във Франция – най-големия фестивал в света за безмоторно летене. Изложение, филмов конкурс и акробатично шоу ще са част са от нещата, към които Весо ще се присъедини.

Въздушните игри в Олудениз, Турция – традиционен фестивал, който от 20 години, привлича хиляди зрители и стотици пилоти от цял свят. Поканата за там е за изпълнението на акро шоу и скокове с парашут.

Тазгодишните ангажименти, които вече са зад гърба на Весо, са фестивалите Jaco Air Fest в Коста Рика и Qeshem Air Games в Иран, където нашенецът участва като гост и част от програмата.

А какво включва вашият календар за 2019 г.?

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.