Старт на пролетния сезон в Хималаите

Какво да очакваме в следващите седмици?

0
 

Сподели

Shares

С новия месец настъпва и нов активен сезон в Хималаите. Очаква се Пролет 2019 да не отстъпи по нищо на предишните и отново да станем свидетели на постижения и рекорди. Ето и някои от най-интересните експедиции, които сме нетърпеливи да разберем дали ще осъществят целите си в следващите седмици.

Еверест

Както може би се досещате, наскоро Китай ограничи изкачванията на първенеца в света, заради мащабна кампания по почистване в региона. Това обаче не означава, че броят на алпинистите, тръгнали към върха от южната му страна, ще бъде по-малък. Прогнозите са дори да бъде подобрен рекорда за най-много изкачвания на осемхилядника от миналата година, когато общо 802 души се извисиха на него.

Опит за рекорд на Еверест
Снимка: telegraph.co.uk

По предварителни изчисления на лектора и алпинист Алън Арнет, в следващите седмици 350 алпинисти ще поемат към Еверест от юг, а други 185 от север. Към тях прибавяме и 340 шерпи от Непал и 150 от Тибет, като общият брой надхвърля тези рекордни 802 души от миналата година.

Сред експедициите, които с интерес ще следим, е тази на Кори Ричардс и Естебан (Топо) Мена. Те ще се опитат да достигнат до първенеца в света по нов маршрут от страната на Тибет.

Друг интересен опит за изкачване на Еверест ще бъде този на Ками Рита Шерпа, който ще се отправи към върха за 23 рекорден път.

Ками Рита Шерпа
Снимка: imagekhabar.com

Кентън Куул пък от своя страна ще пробва да се извиси на покрива на света за 14 път и ако успее, ще се доближи до рекорда за най-много изкачвания на осемхилядника от човек, който не е шерп. Към настоящия момент рекорьорът е Дейв Хан с 15 изкачвания.

Анапурна

Отправяме се към 8091-метровия Анапурна, където германецът Феликс Берг и полякът Адам Биелицки ще се опитат да преминат по рядко посещаваната северозападна стена на върха.

Снимка: summitpost.org

Планът на двамата алпинисти е да осъществят изкачването си без наличието на допълнителен кислород и помощта на шерпи. Те опитаха да преминат по същия маршрут и през 2017 г., но неблагоприятните метеорологични условия ги възпрепятстваха.

Дхаулагири

Изкачването по нов маршрут е основната цел и на експедицията, която ще се отправи към Дхаулагири. В нея ще участват Петер Хамор (изкачил всички осемхилядници, без наличието на допълнителен кислород), Хориа Калибасану, Мариус Гане, като най-вероятно към тях ще се присъедини и Михал Сабовчик.

Снимка: Wikipedia

Четиримата алпинисти ще се отправят към осемхилядника по северозападния ръб.

Какво ще се случи в Хималаите през следващите седмици, продължаваме да следим.

А ако искате да проверите знанията си, свързани със зимните изкачвания на осемхилядници, ви предлагаме да направите теста тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.