Колко струват плаванията с яхти?

0
 

Сподели

Shares

Планирайки отпуските си, все повече хора обръщат глава към плаванията с
ветроходни яхти или т.нар. „яхтени чартъри“. Гърция, Хърватска, Турция, Италия или по-далечни дестинации – тенденцията за повишено търсене е ясно видима в последните няколко години. Повече от естествено, един от основните въпроси е колко струва? Често получавам въпроси с искане за цени, но понякога срещам неразбиране, когато започна да задавам въпроси.

Плаване с яхта

От какво зависи бюджетът на даден чартър?

Всъщност основните въпроси са няколко: Колко, кога, къде, с какво, с кого, как?

Колко?

Разбира се, има значение КОЛКО души се организират за конкретно плаване? Дали ще плаваме сами, дали сме малка компания, или голяма. Това е един от основните въпроси. Според броя на участниците в дадено плаване се подбира и размерът на съответната яхта. Яхтите в най-масовите случаи са с 2, 3, 4 или 5 двойни каюти, съответно с капацитет до 10-ина души. Въпрос на избор е дали капацитетът на една яхта ще бъде оптимизиран до крайност или компанията ще предпочете да разполага с малко повече пространство. Можете да изберете, разбира се, и голяма, луксозна яхта, в която малка компания да пътуват при по- висок комфорт. Ако пък сте повече хора може да си организирате флотилия от няколко яхти.

Плаване с яхта

Кога?

Както почти навсякъде в туристическия бранш, цените са разпределени на високи, ниски и преходни периоди. Например, ако изберете плаване в Средиземно, Адриатическо или Егейско море през май или октомври, то би могло да е два пъти по-евтино от плаване със същата яхта през август.

Къде?

Повече от естествено, различните дестинации имат различен стандарт. Дори ако вземем само Гърция като пример, различните акватории и островни групи могат да ви предложат различни ценови диапазон за даден период от годината и за съпоставими яхти. Например плаването в северно Егейско море или Додеканезите най-вероятно ще са по-евтини дестинации от Йонийско море или Северни споради. За разлика от Гърция и Турция, където голяма част от пристанищата са общински и нощуването е безплатно, или на символични цени, държави като Хърватия, Италия, Франция, Испания и др. разполагат с много на брой частни яхтени пристанища, които добавят значителна сума към бюджета. Тези пристанищни такси безспорно ви осигуряват допълнителни удобства, но могат да ви струват между 300 и 1000 евро на седмица за стандартна чартърна яхта.

Плаване с яхта

С каква яхта?

Макар и един от най-логичните въпроси, хората рядко си дават сметка, че цената
за наем на яхтите зависи от размера, годината на производство и нивото на оборудване. Ако 10-11-метрова яхта с три каюти може да бъде наета за около 1000 Евро на седмица, такава, с 5 каюти, ще ви струва около 3-4 пъти повече през един и същи период от годината. Има значителни разлики между цените на чартър с ветроходна и моторна яхта със съпоставим размер, като на сметката на моторната яхта трябва да предвидим и значителен бюджет за гориво.

Плаване с яхта

С кого?

Този въпрос също е от съществено значение: Кой ще е вашият капитан? Ако имате правоспособност и достатъчно умения, за да управлявате яхтата така, че екипажът (вашето семейство или приятели) да са щастливи в края на седмицата, разбира се, че вариантът вие да сте шкипер (капитан) ще ви спести средства и най-вероятно ще ви достави голямо удоволетворение, ако нямате щети по лодката.

Ако все пак търсите лодка със шкипер или екипаж, е добре да получите обща
информация относно качествата на екипажа. Средната цена за компетентен шкипер е около 150 евро на ден. Към тази сума е редно да добавите неписаните, но задължителни транспорт и режийни разходи за него. Компетентността на вашия капитан е свързана както с познанията му за спецификите на конкретна акватория, през способността му да реагира в усложнени ситуации, до чисто човешките му реакции и работа с хора.

Плаване с яхта

Дори да получите привидно изгодно предложение за шкипер или екипаж,
имайте предвид, че спестяването на малко средства може да ви донесе неприятни емоции, които да натоварят вашата почивка. Това най-често се случва, когато попаднете на шкипер с достатъчно самочувствие да поеме отговорност за вашето плаване, но тръгвайки от началната точка разбирате, че той всъщност иска за ваша сметка да понатрупа малко мили и опит, дори и срещу символично заплащане. Добрата новина е, че най-много след два-три опита се срещате с любимия си шкипер, който не бихте заменили за нищо на света, също като зъболекаря си.

И все пак… КОЛКО?

Седмично плаване с ветроходна яхта, което се вписва в най-масовите стандарти
на индустрията, би струвало между 350 и 850 евро на човек, като вземем предвид
спецификите по-горе. В този бюджет естествено не са включени транспортните
разходи до съответната дестинация, както и тези за храна и напитки. Този бюджет далеч не се вписва и във високия сегмент на чартърната индустрия, където можете да плавате с луксозни яхти в компанията на професионален екипаж, специално селектиран за да ви осигури максимално удовлетворение от почивката.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.