Самодейни брътвежи: Как да си уловим риба с чук

0
 

Сподели

Shares
Как да си уловим риба с чук
Колаж: Христо Узунов

Легендата гласи, че веднъж, когато известният пътешественик и естествоизпиталел Мечо Скараджи, останал без провизии в района на сливенското село Боров дол, местните го нахранили с прясна риба, която уловили с чук…

Използваният от боровдолци метод почива на древна философия, съчетаваща в себе си поуката от поговорката “Дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден. Научи го как да лови риба и ще го нахраниш за цял живот” и девиза на враждебските майстори – “С чук всичко се постига”.

Технологията е съвсем проста и може да бъде приложена дори от дете, стига да е гладно, близо до река и да си носи чук.

Как да си уловим риба с чук
Колаж: Христо Узунов

Необходими материали: Река (дълбока до коленете) – 1 брой; найлоново пликче a.k.a кесийка – 1 бр.; Голям двуръчен чук тип “Токмак” – 1 бр.; екипаж – 2 души (може и един, но е по-сложно).

Как да си уловим риба с чук
Колаж: Христо Узунов

Начин на изпълнение: Оръдията на труда се разпределят както следва – командирът на бригадата оперира с чука, а неговият воден – с торбичката. Първи във водата нагазва командирът, а след това на около 10-15 метра разстояние влиза и неговия помощник.

Необходимо е реката да е дълбока максимум до коленете на двамата и да е с твърд грунд, защото това позволява стабилното придвижване и необходимото количество въздушна среда за целите на лова. А той става по следния начин – командирът бавно пристъпва напред като се оглежда за рибни пасажи. Когато открие такива, внимателно тръгва след тях, докато констатира тяхната тайна база (мястото, където се скриват от преследвача си).

Как да си уловим риба с чук
Колаж: Христо Узунов

Когато достатъчно количество риби се съсредоточат на едно място, командирът произвежда удар с чука по камъка, под който са се скрили рибите или камък, намиращ се в центъра на тяхното местоположение, ако последните още не са си намерили укритие.

Звуковата вълна, породена от внезапния допир на метал о камък, пръсва въздушните мехури на водоплаващата храна и те изплуват с обърнати кореми на повърхността. Тук се намесва втория член на екипажа, който трябва да събере урожая в кесийката преди течението да ги е отнесло.

Нататък упражнението се повтаря по установения ред. При правилно изпълнение и достатъчно налични риби, за около 20-30 мин трябва да сте напълнили една торба с улов.

Как да си уловим риба с чук
Колаж: Христо Узунов

Забележка: Този начин на риболовство е твърде в периферията на ловната етика, затова Мечо Скараджи препоръчва да се прилага изключително и само в случаите, когато от него зависи оцеляването ви!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.