Project Possible 14/7 или всички осемхилядници за една година

Един изключително амбициозен проект

0
 

Сподели

Shares
Непалец възнамерява да покори всички осемхилядника за 1 година
Снимка: forces.net

В света на алпинистите едва ли има проект, който да не е поне в малка степен амбициозен, но това което непалецът Нирмал Пурджа – Нимс възнамерява да направи, ще издуха всичко. Неговата цел е да изкачи всички 14 осемхилядника за по-малко от 1 година!

Нимс има 16 прослужени години в британската армия, 10 от които в специалните части. Уволнявайки се обаче вместо да си почива с лула край огъня решава да отскочи до осемхилядниците, като идеята е да набере средства за ветерани в нужда. Всъщност числото, която бившият командос иска да събере, е точно толково високо, колкото и върховете, към които се е насочил – 1 милион долара!

Непалец възнамерява да покори всички осемхилядника за 1 година
Снимка: lexlimbu.com

Проектът е наречен Project Possible 14/7, а графикът му е ужасно стриктен – според първоначалните разчети той трябва да успее да достигне всички върхове само за 7 месеца!

В първата фаза, която продължава от 15 март до 1 юни, Нимс ще обяздва Еверест, Лхтоце, Кангчендзьонга, Макалу, Дхаулагири и Анапурна. Във втората фаза от 1 юни до 1 август катерачът ще усвоява подстъпите към К2, Нанга Парбат, Броуд пик, Гашербрум I и II. Третата фаза пък ще е през есента от 1 септември до 1 ноември и включва опити за достигане до Манаслу, Шишапангма и Чо Ойю.

Непалец възнамерява да покори всички осемхилядника за 1 година
Снимка: Nirmal Purja/facebook

Макар и Нимс да не е популярно лице в алпинизма, на името му се водят редица респектиращи достижения като най-бързото последователно изкачване на Еверест, Лхотце и Макалу, достигайки ги само за 5 дена. Също така той прави Траверс от Еверест до Лхотце само за 10 часа и 15 минути и е първият, изкачил Лхотце, Макалу и Еверест два пъти за един сезон.

Ако Нимс успее с начинанието си, ще подобри досегашния рекорд за изкачване на всички осемхилядници, който се държи от корееца Чанг-Хо Ким и е в размер на… 7 години 10 месеца и 6 дни.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.