Изворът на река Цетина в Хърватия: Неръкотворна красота

Когато природата е художник

0
 

Сподели

Shares
Изорът на река Цетина
Снимка: unusualplaces.org

Цетина, най-голямата река в Далмация или южната част на Хърватия, провира гъвкавото си тяло в продължение на 105 км из едни от най-красивите природни пространства. Реката е плавателна 7 км преди да се влее в Адриатическо море при град Омиш и е подходяща за различни водни спортове като рафтинг и каякинг.

Изорът на река Цетина
Снимка: unusualplaces.org

Естетичните качества на реката обаче не се изчерпват с невероятните гледки и възможностите за водни забавления. Изворът на Цетина е не по-малко вълнуваща дестинация.

Реката води началото си от подножието на планината Динара, а изворът ѝ е разположен на 385 м надморска височина. В близост се намира малко селце, носещо нейното име, както и разположеният на 7 км  на юг град Врилка.

Но да погледнем по-отблизо извора – той представлява естествена дупка в земята, която се спуска отвесно на цели 110 м дълбочина. Или поне толкова са изследвани до този момент. Водата тук е кристално чиста и дори става за пиене, ако сте жадни, а цветовете преминават през най-светлите нюанси на смарагдово зеленото и постепенно преминават към по-тъмните сини оттенъци – истинско пиршество за очите!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.