Световният доклад за щастието за 2019

Или кои са най-щастливите държави в света

0
 

Сподели

Shares
Световен доклад на щастието
Снимка: pixabay.com

Докладът на ООН за световното щастие каза тежката си дума и тази година. Най-щастливата страна на света е Финландия. При това за втори пореден път. Точка.

Очевидно обаче можем да говорим за наличието на картелно споразумение на местно ниво, защото следващите в списъка са други скандинавски държави – Дания, Норвегия и Исландия.

Световен доклад на щастието
Снимка: pixabay.com

Холандия е веднага след тези страни, но това е напълно легализиран и очакван факт, дължащ се на огромната любов на холандците към песента на Том Джоунс „Green, green grass of home“.

Другите страни в челната десятка са Швейцария, Нова Зеландия, Канада и Австрия, която измества Австралия от 10-о място, най-вероятно заради печатна грешка…

Ако пък се чудите кои държави са най-отдолу в класацията, докладът ще ви отговори: През 2019, класиралият се на последната 156-а позиция, е Южен Судан.

Малко по-нагоре от него са Централноафриканската република, Афганистан, Танзания и Руанда, които са с по една позиция една над друга.

Докладът докладва за първи път през 2012 г. и това е неговото 7-о издание. Той изследва 156 страни по света, като им разнищва размера на доходите, свободата на жизнения избор, здравословното състояние, продължителността на живот, социалните връзки и щедростта на гражданите. Това приложение изисква достъп до вашите контакти, профил в социалните мрежи, банкова сметка, нощно шкафче.

Тази година докладът се фокусира върху философската връзка между щастието и общността: Как се е развило щастието през последните десетина години, като акцентът е върху технологичното развитие, социалните норми, конфликтите и правителствените политики, които са довели до тези промени.

КРАЙ

Световен доклад на щастието

Ъъъъ, ами къде сме ние? 

Оказва се, че за една година, в резултат на засилена сеизмична активност, страната ни е променила своята географска позиция с няколко хиляди километра, озовавайки се на африканския континент между Камерун (96-а позиция) и Гана (98-а). В Африка обаче можем да си отдъхнем като бели хора, защото ако бяхме останали в Европа, щяхме да сме на последно място сред страните от ЕС и на предпоследно на Балканите, изпреварвайки само Албания (107-о място). А сега вместо да завиждаме на Румънците (48-а позиция), можем спокойно да се смеем на Южен Судан, докато с байрак в ръцете крещим „България на три океана“!

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.