Идея за активен уикенд: Хотнишки водопад

 
0

Сподели

0Shares
0 0

Пролетта пристига при нас с пълното си очарование и разбира се, обгръща мислите и стремежите ни в нова приключенска светлина – дълги разходки по планински пътеки или различни екопътеки, бушуващи водопади, много минзухари и кокичета, слънчеви часове и не на последно място, подходяща компания, с която да ги споделим.

По тази причина днес ще се опитаме да ви помогнем да заредите приключенския си списък с нови места, които тепърва предстои да посетите. Едно от тях е Хотнишкият водопад.

Хотнишки водопад
Михаела Стоянова

Водопадът е една от природните забалежителности в България и се намира само на 2,5 км от село Хотница или на около 20 км от град Велико Търново. Реката, която го захранва, се казва Бохот.

Височината му е 30 м и въпреки че е пълноводен през цялата година, едва ли ще се усъмните, че най-подходящото време да го посетите е през пролетта. Именно тогава всичко около вас ще е зелено (най-добрата терапия за спокойствие на ума!). Със сигурност ще се впечатлите и от цвета на самата вода – също зеленикав, тъй като тя тече в карстов район.

Хотнишки водопад
Снимка: Михаела Стоянова

До самия водопад се стига с кола. Задачата ви е да минете през село Хотница, откъдето можете да следвате указателните табели към него. Но ако все пак нещо се объркате, не се притеснявайте. Хората в селото са свикнали да упътват туристите в региона и дори не е нужно да казвате нищо друго освен “Добър ден”, за да получите отговор:

Давай само направо и след това първата вдясно.

Изпълните ли това, ще стигнете паркинг и след три крачки вече ще виждате водопада. Мястото е чудесно да поседнете и просто да погледате. Има и няколко дървени пейки, но поляната е достатъчно широка, за да седнете и на нея.

Това е моментът, в който ще сте видели същинската част на водопада. Ако обаче това не ви е достатъчно и не ви се стои на едно място, има и екопътека – Хотнишка екопътека, по която определено ще ви хареса да се разходите. Дължината ѝ е около 1,5 км.

Хотнишка екопътека
Снимка: Михаела Стоянова

Екопътеката ще ви отведе по дървени стълби и мостове и непрекъснато ще ви разкрива интересни гледки. Още от самото ѝ начало ще наберете височина и ще можете да видите пада на водата от по-висока перспектива.

Хотнишки водопад
Снимка: Михаела Стоянова

След това ще минете и през интересен тесен участък.

Хотнишка екопътека
Снимка: Михаела Стоянова

Продължите ли, ще дойде моментът в който ще стигнете и мостчетата. Мястото предразполага да не бързате, тъй като природата наоколо, зеленикавата вода и дървените мостчета рисуват една красива картина, на която си заслужава да се полюбувате.

Хотнишка екопътека
Снимка: Михаела Стоянова

Продължите ли още малко напред, ще стигнете и момента, в който дървените стълби свършват и ще се намирате в по-висока част, от която ще се открои панорамна гледка на околността.

Хотнишка екопътека
Снимка: Михаела Стоянова

Огледайте се и за детайлите пред вас (в пролетните месеци):

Хотнишка екопътека
Снимка: Михаела Стоянова

След това вече ще познавате пътя и ще знаете какво да очаквате на връщане. Продължителността на цялата разходка зависи от настроението и темпото ви. В едната посока можете да преминете за около половин час. Не се изискват по специални умения, но със сигурност трябва да бъдете с удобни обувки и на места по-внимателни по съоръженията, тъй като има и по-стръмни участъци.

Хотнишка екопътека
Снимка: Михаела Стоянова

Отидете ли на Хотнишкия водопад, ви очаква едно красиво пролетно приключение, което със сигурност няма да забравите дълго време. Затова не се колебайте, просто тръгнете!

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.