Идея за активен уикенд: Хотнишки водопад

0
 

Сподели

Shares

Пролетта пристига при нас с пълното си очарование и разбира се, обгръща мислите и стремежите ни в нова приключенска светлина – дълги разходки по планински пътеки или различни екопътеки, бушуващи водопади, много минзухари и кокичета, слънчеви часове и не на последно място, подходяща компания, с която да ги споделим.

По тази причина днес ще се опитаме да ви помогнем да заредите приключенския си списък с нови места, които тепърва предстои да посетите. Едно от тях е Хотнишкият водопад.

Хотнишки водопад
Михаела Стоянова

Водопадът е една от природните забалежителности в България и се намира само на 2,5 км от село Хотница или на около 20 км от град Велико Търново. Реката, която го захранва, се казва Бохот.

Височината му е 30 м и въпреки че е пълноводен през цялата година, едва ли ще се усъмните, че най-подходящото време да го посетите е през пролетта. Именно тогава всичко около вас ще е зелено (най-добрата терапия за спокойствие на ума!). Със сигурност ще се впечатлите и от цвета на самата вода – също зеленикав, тъй като тя тече в карстов район.

Хотнишки водопад
Снимка: Михаела Стоянова

До самия водопад се стига с кола. Задачата ви е да минете през село Хотница, откъдето можете да следвате указателните табели към него. Но ако все пак нещо се объркате, не се притеснявайте. Хората в селото са свикнали да упътват туристите в региона и дори не е нужно да казвате нищо друго освен “Добър ден”, за да получите отговор:

Давай само направо и след това първата вдясно.

Изпълните ли това, ще стигнете паркинг и след три крачки вече ще виждате водопада. Мястото е чудесно да поседнете и просто да погледате. Има и няколко дървени пейки, но поляната е достатъчно широка, за да седнете и на нея.

Това е моментът, в който ще сте видели същинската част на водопада. Ако обаче това не ви е достатъчно и не ви се стои на едно място, има и екопътека – Хотнишка екопътека, по която определено ще ви хареса да се разходите. Дължината ѝ е около 1,5 км.

Хотнишка екопътека
Снимка: Михаела Стоянова

Екопътеката ще ви отведе по дървени стълби и мостове и непрекъснато ще ви разкрива интересни гледки. Още от самото ѝ начало ще наберете височина и ще можете да видите пада на водата от по-висока перспектива.

Хотнишки водопад
Снимка: Михаела Стоянова

След това ще минете и през интересен тесен участък.

Хотнишка екопътека
Снимка: Михаела Стоянова

Продължите ли, ще дойде моментът в който ще стигнете и мостчетата. Мястото предразполага да не бързате, тъй като природата наоколо, зеленикавата вода и дървените мостчета рисуват една красива картина, на която си заслужава да се полюбувате.

Хотнишка екопътека
Снимка: Михаела Стоянова

Продължите ли още малко напред, ще стигнете и момента, в който дървените стълби свършват и ще се намирате в по-висока част, от която ще се открои панорамна гледка на околността.

Хотнишка екопътека
Снимка: Михаела Стоянова

Огледайте се и за детайлите пред вас (в пролетните месеци):

Хотнишка екопътека
Снимка: Михаела Стоянова

След това вече ще познавате пътя и ще знаете какво да очаквате на връщане. Продължителността на цялата разходка зависи от настроението и темпото ви. В едната посока можете да преминете за около половин час. Не се изискват по специални умения, но със сигурност трябва да бъдете с удобни обувки и на места по-внимателни по съоръженията, тъй като има и по-стръмни участъци.

Хотнишка екопътека
Снимка: Михаела Стоянова

Отидете ли на Хотнишкия водопад, ви очаква едно красиво пролетно приключение, което със сигурност няма да забравите дълго време. Затова не се колебайте, просто тръгнете!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.