Страховитата уиндсърф надпревара Red Bull Storm Chase се завърна

Изпитание само за най-добрите

0
 

Сподели

Shares
Red Bull Storm Chase
Снимка: SEBASTIAN MARKO/RED BULL CONTENT POOL

За Red Bull Storm Chase можем да кажем само, че не съществуват предварителни планове за провеждането му. Това състезание се случва само по време на ураган и никой не може да каже кога ще връхлети следващият щурм с достатъчна сила…

В този ред на мисли, спортната проява не се беше случвала вече 4 години. Просто метеорологичните условия не са достатъчно добри, за да подложат на изпитание най-коравите уиндсърфисти. А за целта са нужни три компонента, които трудно се нацелват на едно място в едно време – ураганен вятър, безпощаден студ и огромни вълни.

Red Bull Storm Chase
Снимка: JOHN CARTER/RED BULL CONTENT POOL

Но ето че боговете на екстремните изживявания се оказаха благосклонни и между 10 и 12 март тази година и дариха северозападните брегове на Ирландия с подходящите условия за Red Bull Storm Chase.

Уиндсърф легенди от цял свят по спешност се отправиха към мястото на събитието, а победител стана 28-годишният Джагър Стоун. Австралиецът вижда сняг за първи път в живота си едва няколко дена преди състезанието:

Да се състезавам в такава буря, при толкова ниски температури беше истинска лудост. Победата все още ми изглежда нереална и не мога да осъзная какво се случи. Искам само да си стопля ръцете.

Но, какво всъщност е сложното при Red Bull Storm Chase?

Red Bull Storm Chase
Снимка: SEBASTIAN MARKO/RED BULL CONTENT POOL

Вятърът – подходящ за надпреварата, е само силен щорм от степен 10 бала по скалата на Бофорт. Ако това не ви говори нищо става въпрос за скорост  над 130 км/ч.

Що се отнася до вълните, те спокойно достигат до 14 м височина. В открито море няма какво да спре вятъра и когато достигат брега, те вече са с височината на 6-етажен блок. Буквално тонове вода се надигат над атлетите.

Един от най-издевателстващите над сърфистите фактори е температурата. При 4 ºС  въобще не е забавно да си във водата, а силният вятър прави усещането още по-смразяващо. Участниците едва съумяват да се държат за дъската или гика, а едновременно с това е нужно до съвършенство да владеят своето тяло и да не позволят на течението да отнесе борда.

Red Bull Storm Chase
Снимка: SEBASTIAN MARKO/RED BULL CONTENT POOL

Комбинацията от толкова екстремни фактори на едно място е гаранция за зрелищни изпълнения и те не закъсняват. Сърфистите изпълняват трикове като push loop,  forward loop и дори double-forward, политайки от гребените на 20-метрови вълни със скорост около 50 км/ч.

Безопасността на участниците в такава разтърсваща надпревара е изведена на преден план и през цялото време повече от 20 спасители с хеликоптери и джетове бдят над тях. Защото рискът да не се доберат живи до брега, ако вълните разчистят сърфа, е съвсем реален…

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.