Европейските еко фестивали, които си струва да посетите това лято

Go green!

0
 

Сподели

Shares

еко фестивалите в европа

Фестивалите – позитивни хора, събрани на красиво място, често сред красиви местности и природни паркове или поне достатъчно близо до такива, за да се осъществи сакралната връзка между зримия и незримия свят.

И въпреки че всички, от организатори до посетители, са отдадени с цялото си сърце и душа на идеята за един по-добър свят, след няколкото дни на позитивна еуфория остават само купища материални отпадъци и изпотъпкани тревни площи…

Това, разбира се, си е в реда на нещата, защото в повечето случаи основната цел на фестивалите е качественото забавление, но ето че има и такива, за които опазването прилежащите територии е точно толкова важно, колкото веселото настроение.

Ето ви няколко еко-толерантни фестове в Европа, които си заслужава да посетите тази година:

Terraforma

еко фестивалите в европа

Къде: Вила Чрконати, Милано, Италия

Кога: 5-7 юли

Това е един истински еко фестивал, нямащ нищо общо с обичайните за този тип събития „взривени“ химически тоалетни и тонове захвърлени PVC боклуци. Посетителите активно участват във възстановяване на фестивалното пространство, съчетавайки го с възможността да допринесат за реновирането на местната историческа забележителност – градините-лабиринти.

Фестивалът разполага с изключително стриктна програма за управлението на отпадъците, а по изграждането на фестивалните структури работят местни млади архитекти, като се използват само устойчиви материали.

Освен тридневни семинари и уъркшопи, насочени към глобалните проблеми, тази година можете да с енасладите и накачествени музикални сетове от артисти като Bambounou, DJ Stingray и Mica Levi.

Shambala

еко фестивалите в европа

Къде: Secret country estate, Нортхампшир, Обединеното Кралство

Кога: 22-25 август

Шамбала е един истински веган и фрийган рай! Мотото на фестивала е „Приключения в утопията“. Целите му – да ви накара да промените възгедите си към по-природосъобразен начин на живот.

Цялата енергия, необходима за захранването на фестивалните съоръжения, се осигурява от 100% възобновяеми източници, а нововъведението за тази година е, че месото и рибата отпадат от менюто. Какво щастие, нали?

Макар програмата все още да е в тайна, вече се знае, че посетителите ще могат да се насладят на различни циркови представления, драг бинго (ще се изненадате колко красиви мъже в женски дрехи има!), множество забавления за децата и подобаваща на идеологията музика.

Green Man

еко фестивалите в европа

Къде:  Крикхауъл, Брекън Брийкъс, Обединеното Кралство

Кога: 15-18 август

Природният парк Брекън Брийкс, където се провежда фестивалът, е специално подбран като локация, за да напомня на всички присъстващи, че земята е едно красиво място и трябва да се пази. Самото опазване пък се изразява в кошчета за разделно събиране на отпадъци, включително такива за пелени и торбички за фасове. Масово използване на прибори за многократна употреба и възможността да дарите ненужното си къмпинг оборудване на организация, помагаща на бежанците.

Музикалната поддръжка на богоугодния Зелен човек тази година е в лицето на Four Tet, A Certain Ratio, Father John Misty, и Sons of Kemet.

EDP Cool Jazz

еко фестивалите в европа

Къде: Лисабон, Португалия

Кога: 8-31 юли

EDP са един от най-големите доставчици на електроенергия в Европа и като такъв полагат големи грижи за намаляване на въглеродния отпечатък на стария континент. В рамките на фестивала това става чрез използването на колкото се може повече зелени енергоизточници, в това число и транспорта на самите артисти.

От своя страна участниците във фестивала винаги са сред най-големите имена на световната сцена. Тази година това са доказали се имена като The Roots, Tom Jones и Kraftwerk.

Northside

еко фестивалите в европа

Къде: Орхус, Дания

Кога: 6-8 юни

От първото си издание през 2010 г. насам Northside има за цел да бъде „най-зеленото и природосъобразно събитие в света“ и полага достатъчно грижи в тази насока. След всяко мероприятие се изготвят подробни доклади, които да подобяват все повече и повече неговите екологични показатели. По време на събитието пък обучени „боклук-консултанти“ ви помагат да сортирате отпадъците си в 6 различни секции, храната е 100% органична и не са предвидени паркоместа за автомобили.

Колкото и всички да са обсебени от отпадъците, музиката си е музика. Тази година тя идва под формата на Migos, Kaytranada, The Streets, New Order, и Tame Impala.

We Love Green

еко фестивалите в европа

Къде: Париж, Франция

Кога:  1-2 юни

На феста може да се погледне като на един много добре озвучен природосъобразен лагер за устойчиво развитие. Специалната Think Tank лаборатория на We Love Green е предназначена именно за дискутиране на проблеми от подобно естество и всяка смислена идея е добре дошла за обсъждане с ръководителите на различни зелени НПО-та.

Провежданите уъркшопи пък включват зелени архитектурни решения и дават възможност на млади дизайнери да се включат с предложения за изграждане на еко-облика на фестивала.

Когато пък не се обсъждат методите за спасяване на сините китове в Сомалия, от сцената звучи музиката на Kali Uchis, Christine And The Queens, Future и FKA twigs.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.