Кийкинг или изкуството на екстремното люлеене

Само за куражлии

0
 

Сподели

Shares
Кийкинг
Снимка: kiiking.wordpress.com

Спомняте ли си как като малки се люлеехте на люлките пред блока, а да се засилите “до чук”, удряйки пръчките на люлката в нейната рамка беше висшият пилотаж на заниманието? Е, оказва се, че без да знаете това е първият спорт, който вероятно сте практикували.

Спортът се нарича кийкинг и е създаден в Естония. Означава, точно това, което правехте пред блока – люшкане на люлка. Само, че в малко по-екстремен вариант.

Кийкинг
Снимка: kiiking.wordpress.com

Началото е в момента, когато започвате стремително да набирате скорост, за да се превъртите около оста на люлката. Разбира се, тя също е специална, а целта е да направите пълен оборот с възможно най-малко залюлявания. Качествата, които са ви нужни, са добра кординация на движенията, ловкост, натренирани крака и естествено кураж.

Кийкингът води началото си от стара естонска традиция, силно застъпена в културата на прибалтийския народ. Почти всяко село имало големи дървени люлки, на които се люлеели местните левенти, по време на летните песенни празници.

Кийкинг
Снимка: kiiking.wordpress.com

В официален спорт кийкингът се превръща през 1997 г., когато жителят на град Пярм Адо Коск създава първата превъртаща се люлка с регулируема дължина. Съвременният кийк (люлката) пък е високотехнологично съоръжение, снабдено с обезопасителни ремъци за китките и глезените, така че спортистът да поддържа вертикална позиция дори в най-високата точка от траекторията.

Кийкинг
Снимка: kiiking.wordpress.com

Спортът бързо набира скорост и дори се създава естонска кийкинг федерация, която от 1999 г. организира редовни състезания в 8 категории, според възрастта и пола на състезателите (най-младите са до 12 години. Състезателят има право на 5 опита  да набере нужната за превъртането скорост. Едно превъртане е напълно достатъчно, за да се зачете опита за успешен.

През 2002 г. в книгата на “Гинес” са вписани два рекорда по кийкинг. В този случай се измерва максималната дължина на амплитудата, необходима за успешно превъртане през глава при минимално количество залюлявания. При мъжете това са 7 метра и 1 сантиметър, а при жените – 5 метра и 86 санитиметра.

Ето и малко кийкинг екшън:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.