Парапланеризъм в Мексико

0
 

Сподели

Shares
Мексиканска шир снимка: Ира Кюрпанова
Мексиканска шир снимка: Ира Кюрпанова

Мексико е една от известните държави за парапланеризъм и делтапланеризъм по време на Европейската, Американската и Канадската зима. Най-известният старт е El Peñon (Ел Пеньон). Създаден е преди 50 години за делтапланеризъм. Намира се на около 45 минути от малкото и уютно градче Valle de Bravo (Вайе де Браво).

Valle de Bravo е курортното селище, посещавано от по-заможните хора в Мексико сити. Разположено е на източния бряг на езерото Avándaro.

Valle de Bravo и езерото Avándaro снимка: Ира Кюрпанова
Valle de Bravo и езерото Avándaro снимка: Ира Кюрпанова

Кога да летя във Valle de Bravo?

Летателният сезон за парапланеристи започва още през ноември и продължава до февруари, но имайте предвид, че ветровете започват да се усилват още през втората половина на януари. За делтапланеристи сезонът продължава до март, тъй като те се справят по-добре със силния вятър.

в подножието на El peñon снимка: Ира Кюрпанова
в подножието на El peñon снимка: Ира Кюрпанова

Как да стигна до Valle de Bravo?

Най-лесният начин е да си купите самолетен билет до Мексико сити. Избирайте полет, който да пристига в Мексико през деня. От летището до автогара Обсерваторио Мексико таксито ще ви струва около 15 долара. Фирмата, която пътува до Valle de Bravo, е Zina Bus. Изключително удобни автобуси. Първият автобус е още около 7 сутринта. Цената е около 15 долара. Добре е да хванете директния автобус, който пътува около 2:30 – 3 часа.

снимка: Ира Кюрпанова
снимка: Ира Кюрпанова

Условия за летене

Условията за летене във Valle de Bravo не трябва да се подценяват. Мястото предполага опит, както при летенето „в ято“ с много парапланери и делти, така и в преценката на условията. Дисциплината на старта е важна, защото мястото не е много голямо, а има много пилоти. Дежурните термики изискват внимание, защото понякога можеш да попаднеш с 20, 30 и повече крила. Важно е да се спазва посоката на въртене на термиките – в нечетните дни се върти на ляво, а четните на дясно. Ако се озовете без приятели или компания е необходимо да имате радио връзка с други пилоти, които ще летят в този ден, защото обхватът на телефонните оператори там не е от най-добрите. А при аварийна ситуация е добре да сигнализирате на някого. Околността предлага планинско и равнинно летене.

Такси

Стартът Ел Пеньон има такса, която за един месец е 75 долара, за две седмици е 50. Проверките са всеки ден, така че пиратстването не е възможно. Регистрацията се прави на страницата на клуб  Peñon, а тук ще намерите линк. Плащането на таксата се извършва само през PayPal.

снимка: Ира Кюрпанова
снимка: Ира Кюрпанова

Как се стига до старта?

Стартът El peñon се намира на около 45 минути с кола от църквата Santa Maria, която всяка сутрин посреща пилотите. Това е мястото, където всички закусват и към 9 часа се разпределят по трима човека в такси. Цената на таксито за трима човека е около 12 долара. Пазаренето за пътуване до старта не е много популярно, но при голямо желание работи 😊

Прибиране след прелет

В района на Valle de Bravo пътуването на стоп е изключително лесно, а хората са прекрасни. Дори в колата да има трима възрастни и шест деца пак ще намерят място за теб. 😊

снимка: Ира Кюрпанова
снимка: Ира Кюрпанова

Къде да отседна? 

Най-добрите места за отсядане с в района около църквата Santa Maria. Цените на нощ са около 20 долара. Ако планирате да сте там по време на Коледните и Новогодишните празниците, направете своята резервация по-рано, защото местата са ограничени.

Съвети:

  • Носете си топли дрехи, защото вечер температурите падат доста.
  • Репелентът е задължителен, защото покрай езерото има доста насекоми.
  • Ако знаете испански ще ви е от голяма полза.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.