Една семейна история: Марио Беньо и Осогово

Фрийстайл шейпъри до дупка!

0
 

Сподели

Shares

Марио Беньо и Осогово

Точно на границата между България и Македония е планината Осогово. С един крак тук и друг – там, точно по същия начин и едноименният ски курорт е стъпил в два наглед разностранни аспекта на зимните спортове. От едната страна – семейните ценности и уютното изживяване в планината, от другата – свободния дух на фрийстайл културата. И макар двете на пръв поглед да изглеждат несъвместими, всъщност се оказа точно обратното – в планината, и особено в Осогово, има място за всички.

Фън парк Осогово успя да се наложи като един от най-добрите паркове – не без неуморната работа на множество замесени лица. Как това парче земя успя да се превърне в една от най-горещите точки през зимата, която всеки сезон събира най-зарибените фрийстайл карачи и където са едни от най-яките състезания? Разказва ни Марио Беньо, главен виновник за всичко, което се случва около Осогово.

В началото на всичко, колкото и странно да звучи, е в едно лято. “Бяхме на вила и ми се обади Виктор Жеков”, разказва Марио. “Казва ми: “Искам да ви свържа със собственик на парче земя и влек към нея, който има желание да направи нещо за фрийстайл в Кюстендил, Осоговската планина.” Идеята на Жеков е да събере Марио, Кирил Гъстев и Никола Плъков. Същият състав е отговорен за реализацията на фън парка на Алеко преди години, организирането на Loop Rаil Strike – най-голямото градско трейл състезание, както и още много други. Освен това тримата току-що са се тренирали като шейп персонал в едни от най-големите австрийски паркове по онова време – Solden и Dachstein.

Марио Беньо и Осогово“Трябваше да се срещнем с въпросния човек – Явор Спиридонов – и да подхванем проекта “Осогово Фън Парк”, продължава Марио. “Организирахме няколко срещи до началото на зимата, Кико направи 3D проект-визузализация – два скока, рейлове и т.н. Направихме рейловете, като ги заварихме от желязо. Момчетата от Whiteroom направиха уникалното лого, което все още ползваме и остана запазена марка.

С идването на първите снегове през декември 2009 г., с помощта на Лозьо Димитров, Георги Пелтеков-Гумата и други отдадени на каузата, сложихме по пистата готовите вече уреди. По-късно с много здраво копане се появиха първите скокове, и така реализирахме първата стъпка от проекта.”

Осоговският фън парк всъщност е специален защото е първият по рода си целосезонен парк в семеен курорт. Явор Спиридонов, собственик на мястото и влека, живее в чужбина и движи нещата заедно с родителите си, а според Марио това е и големият позитив на Осогово – “специалното отношение на собствениците към нашата фрийстайл организация. Това, че се обръща внимание предимно на парка, и после на курорта. Можем да кажем, че Осогово е единственият курорт, разполагащ с парк по цялата дължина на някоя от пистите… то е нещо като парк-курорт.“

Марио Беньо и ОсоговоОт една равна писта и няколко уреда, днес препятствията са много повече, има над 20 уреда за jibbing, а купчините за скоковете, които в началото се правят само от сняг, сега са и от пръст в почти перфектен размер. “Това са неща, които се развиват с години и всяка следваща стават по-добри”, казва Марио, “така и работата на шейпърите става по-лесна, харчат се по-малко пари и паркът става по-добър.

Състезанията, които проведохме, също са част от прогреса и развитието на базата. Републиканското по слоупстайл бе първото от големите събития в парка, и първото в историята на родния сноуборд свободен стил. После дойде Европейската купа по слоупстайл през 2013, отново уникално събитие.

Тук е моментът да спомена и Константин Минчев–Тино – човекът, който бе в основата на идеята и реализацията на Европейската купа и помогна с много други неща за цялостното развитие на Осогово. Тино беше свръзката между фрийстайл сноубординга и Българска Федерация Ски и благодарение на него дисциплините биг еър и слоупстайл намериха място редом до останалите в семейството на белите спортове в БФСки.”

Така Осогово се развива до едно от важните места за фрийстайла у нас, място със собствено настроение и характер. Място, където знаеш, че винаги паркът е на ниво и има с какво да си поиграеш, където можеш да отидеш сам, знаейки, че ще срещнеш приятели. В сегашно време основната работа в парка се извършва от машината, а шейпърите отравят, заравят, правят финалните настройки и още безкрай неща, без които нито един себеуважаващ се парк не може да мине.

Марио Беньо и ОсоговоТочно Марио, освен всичко останало, е и човекът зад джойстика на трака. “Адски вълнуващо и все още ново за мен е да караш тази машина. В началото, слизайки от рактрака след сутрешна сесия, се чувствах супер развълнуван, сякаш съм направил най-якото си спускане. Слизам, отивам да видя как са се получили купчините, защото от машината не се вижда всичко, и това ми носи голямо удоволствие.

Е, като всяко хубаво нещо си има и своите трудности – понякога работата започва в 12.00-01.00 през нощта или в 04.00-05.00 сутринта. Замръзва фрезата, хидравликата отказва, пукат се гуми, веригата се къса, няма акумулатор, не ще да запали и още куп други. Работиш при минусови температури, виелици, сняг, мъгла, в повечето случаи – на тъмно.

Да знаеш обаче какво точно искаш да направиш с тази снегоутъпкваща и снегопреместваща техника, и как да го направиш, е безценно и спестява хиляди излишни усилия и средства. Имам желание и да се развия професионално в работата с тракове – строенето на паркове и фрийстайл съоръжения. Харесва ми всичко свързано със свободния стил – от изграждането на парка, през обучението, до организирането и провеждането на състезания, кемпове и т.н.”

Но истината е, че само с машина не става и никой не може да замени хората. И въпреки че започнахме с едно леко условно разделение на Осогово между семеен курорт и фрийстайл парк, паркът също е от “семейния тип”. Само дето между всички забъркани лица връзката не е червена като кръв, а бяла като пудра. “Там изградихме фрийстайл-шейпърско семейство”, смее се Марио, “оформи се екип, сплотяваме се, можем да разчитаме един на друг.

Марио Беньо и ОсоговоБез тези хора е невъзможно построяването и поддържането на парк. Работата не е лесна, нито в безснежен сезон, когато няма достатъчно сняг, нито в сезони, когато снегът затрупва буквално всичко, както последната зима. Когато имаме нужда от помощ, изпозваме хепи шейпинг – предлагаме спане и карта на хората, готови да помагат. Така работи нашето семейство.

В работата ни с другото семейство – Спиридонови, понякога срещаме трудности – все пак сме от различни поколения, с различен поглед към света. Но те са хората, които ни дават възможността да правим това, което искаме с парка и уредите в него. Някъде по средата е балансът, който поддържаме между семействата, и това ни мотивира да сме там и да се развиваме. Вярата ни се подсилва и от факта, че Осогово има безспорно огромен потенциал и възможности за развитие.”

Оставяме Марио да помечтае още малко и му стискаме палци да успее да реализира всичко, което е намислил – защото звучи страхотно! “В горната част (котвата до х. Осогово) има основна писта, просека (подходяща за крос трасе) и приятни горички за фрийрайд. Тази година ще се задоволим само с това, но големият потенциал там има бъдеще. Може да се изгради слоупстайл трасе с параметри на тези за световно, олимпийски игри или X-Games.

Осогово Фън Парк
Osogovo Funpark

Това засега е мечта, но реализирането й не е невъзможно! Разполагаме със ски и сноуборд гардероб с пълна гама размери и всичко необходимо… което ме кара да се замисля сериозно да развиваме школа за деца и възрастни, но не просто школа, а истинска фрийстайл академия. Аз лично ще работя, за да се развива и този отрасъл на местно ниво, надявам се хората от екипа ни да ме подкрепят и в това начинание, и заедно да изградим едно истинско училище за свободен стил. За далечното бъдеще ще се радвам да видя развитие в сферата, обединение и разбирателство, снежни зими и все повече млади и активни хора, ползващи нашите съоръжения по парковете в страната, а защо не и по света.”

Но докато чакаме светлото бъдеще, ни предстои новият сезон и от всичко казано дотук нямаме търпение за първия сняг на Осогово. Даваме за последно думата на Марио за финални благодарности и отиваме да проверим за пореден път прогнозата!

“Искам да благодаря отново на хората, които бяха и са част от екипа, без тях нямаше как да стигнем дотук, и на всички, които идват на Осогово, тук често виждаме опашки, а това е много мотивиращо и позитивно. Изключително благодарни сме и на всички, помагали ни през годините – DC – Fabric в началото, Protest, 32, Volcom – Contrabanda, и специално на Burton – Drop In и Stinky, които ще подкрепят Осогово в предстоящия зимен сезон 2015-16.”

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.