Барт Пронк, който пристига в България, за да ни въведе в метода на Вим Хоф

Холандецът е сертифициран инструктор по метода на "Ледения човек"

0
 

Сподели

Shares

Съвсем наскоро ви разказахме за едно от интересните събития, които предстои да се проведат в София през април – а именно семинар по метода на Вим Хоф. Човекът, който ще ни въведе в основите стълбове на практиката и ще ни разкаже за всички ползи от тях, се казва Барт Пронк. Той е сертифициран инструктор по метода и за първи път ще гостува в България. Нямаше как нашият екип да не го попита за практиките, начина, по който ни се отразяват те и това, което очаква от престоя си у нас. В следващите редове можете да прочетете какво ни раказа Барт, а след това не се колебайте, запишете се за семинара и преоткрийте частица от себе си, за която може би не сте подозирали.

Семинар по метода на Вим Хоф

Здравей, Барт, приятно ми е да се запознаем. 360° е българско списание за приключенски начин на живот. В началото би ли се представил на нашите читатели с няколко думи ?

На мен също ми е приятно да се запознаем. Името ми е Барт и наскоро навърших 40 години. Живея в центъра на Амстердам и съм инструктор по метода на Вим Хоф.

Барт Пронк
Снимка: личен архив

Как научи за метода на Вим Хоф?

През 2011 г. присъствах на уъркшоп с Вим. Бях чувал за него покрай всичките му рекорди, но не бях запознат с метода му. Чудех се дали инвестицията от 125 евро си заслужава, но след като семинарът започна и Вим показа дихателните практики, ледената баня, аз знаех, че методът е следващото нещо, в което искам да се впусна. Уъркшопът беше хаотичен и забавен, а практиките лесни, но същевременно интензвни, изключително силни и ефективни.

Веднага след това ли започна да практикуваш метода?

Да, но в този етап други неща бяха на дневен ред. Но, когато през 2013 г. отидохме в Полша да заснемем първото видео за Вим, определено усетих пълната му сила и разбрах, че искам да го практикувам все повече и повече.

Разкажи на нашите читатели повече за метода.

Три са основните стълбове в метода на Вим Хоф – дихателни упражнения, излагане на студ и ангажираност. Ангажираността също можем да я наречем концентрация и фокус. Най-важното нещо в метода е да постигаш все повече и да извлечеш възможно най-много от практикуването му.

Барт Пронк
Снимка: личен архив

Какви всъщност са ползите от практикуването му?

На първо място – здравословни. Повечето заболявания се появяват в резултат от високи нива на стрес. Научно доказано е, че чрез практикуването на дихателните практики и излагането на студ, те намаляват. Това всъщност означава, че практиката е ключът, който отваря вратата към здравословния начин на живот.

Може би ще е интересно за читателите да спомена, че методът повлиява чудесно и на представянето в спорта. Той е добър начин за подготвяне на тялото за физически упражнения, но и помага то да се възстанови много по-бързо след натоварване.

И накрая, но не на последно място, мисля, че най-важното нещо е, че човек се чувства по-свързан не само със себе си, но и с другите хора и природата. Нещо, което почти сме загубили като способност вече. Красотата в метода е, че всичко работи и има доказателства за това. А научните изследвания по темата продължават.

Колко време е нужно на човек да свикне с практиката? Много ли е трудно в началото?

Лесно е и ефективно. Мога да започна да ви уча на метода и след 20 минути ще сте готови. Следващата стъпка, разбира се, е да създадете навик и да го практикувате постоянно. Започнете често да завършвате душовете си с малко по-студена вода всеки следващ път и още след 10 дни ще усетите разликата.

Как се промени твоето тяло след момента, в който почна да практикуваш метода?

Чувствам се посвързан с него. По-наясно съм какви процеси се случват. Знаете ли, че вдишваме и издишваме 25 000 пъти на ден? Аз не знаех до момента, в който започнах да дишам по-съзнателно. Постепенно започнах да усещам и повече контрол над нещата.

Барт Пронк
Снимка: личен архив

Какво е нужно, за да станеш инструктор? Може ли всеки да го направи?

Методът става все по-полулярен и това означава, че все повече хора имат желание да станат инструктори. Мисля, че е чудесно. Имаме нужда от все повече добри хора, които да го споделят. Това, което обаче много хора не осъзнават, е, че за да станеш инструктор, освен да познаваш в дълбочина метода, трябва знаеш и как да работиш с хора. По време на сесиите, а и след това, често се освобождават емоции и трябва да знаеш как да се справиш с тях. Мисля, че едно от основните неща е да правиш метода със сърце.

Барт Пронк
Снимка: личен архив

Кои са най-големите ти постижения, откакто започна да практикуваш метода?

През 2014 изкачих най-високия връх в планината Килиманджаро (5895 м) по къси панталони и само за 48 часа. Бяхме заедно с Вим Хоф и още 25 човека. Експертите ни казваха, че това е невъзможно, но го направихме. Точно в този момент преминавах през труден етап от живота си и изкачването беше точката ми на пречупване. Направихме същото и през 2015 и 2016 г., но този път под 30 часа. Ако трябва да погледна нещата от бизнес гледна точка, бих казал, че съм горд да съм част от академията на Вим Хоф от самото ѝ създаване, че създавам онлайн програми и разбира се, че пътувам по целия свят, за да се срещам с невероятни хора.

На какъв тип хора препоръчваш метода? Подходящ ли е за всички?

Препоръчвам го на всички, които могат да дишат. Последния път, когато бяхме в Полша, имахме участник на 75 години. Беше ни трудно да смогнем на темпото му, когато правихме преходи в планината. Хората, които имат заболявания обаче, първо трябва да се консултират с лекар, преди да започнат практиката. А за бременните е препоръчително да изчакат докато родят.

Какво обикновено казваш на хората, които тепърва започват да практикуват?

Направете го преди всичко, защото искате да работите със себе си. Започнете бавно и надграждайте. Целта не е подобряване на рекорди или събиране на повече харесвания във Фейсбук, защото четете комикси в ледена баня.

Барт Пронк
Снимка: личен архив

Много хора ли харесват метода?

На всеки семинар се чудя “Те харесват ли го?”. Но накрая виждаш хора, чиито изражения се променят. Месеци след това те продължават да споделят историите за това как се е променил животът им. Онлайн общностите се разрастват с невероятни темпове и то не заради реклама а от самосебе си си.

Какво всъщност искат да постигнат хората, практикувайки метода?

Има много причини, поради които хората се записват на ретрийт или семинар. В миналото идваха хора, които искаха да се справят със здравословни проблеми. Други пък идваха да намерят вътрешен мир. Днес виждаме все повече млади хора, които искат да поддържат здравословен живот и да бъдат активни спортисти.

Колко често преподаваш? И къде?

От 2012 г. до сега с Вим обиколихме света и преживяхме най-лудите неща. Започнах да му помагам по време на зимните му експедиция в Полша и Испания, а по-късно и по време на пътуванията му по света. Първоначално винаги бях човекът, който се грижеше за хората и това да се чувстват добре. Но след това започнах и да преподавам. В момента съм част от академията на Вим Хоф и водя мои групи, също така уча хората и как да бъдат инструктори.

Промени ли се методът на Вим Хоф през годините?

Вим практикува метода от цели 40 години и всички в началото са го смятали за луд. Той просто е открил метода, като е експериментирал със себе си излизайки сред природата. Всъщност в началото не е имало метод. Откакто синът му създаде компания и науката застана зад него стана много по-лесно да се обясни на външния свят какво се случва. Така се роди методът. Тъй като все повече и повече хора започват да го практикуват се появяват и насоки за следването му, което всъщност е много хубаво.

Кой е най-ефективният начин да убедиш някого, че трябва да пробва?

Не го притискайте (смее се). Най-добрият начин е дадете личен пример и ако някой се заинтересува, позволете му да завърши топлия душ със студен. А ако след това иска да научи повече, препоръчвам да отиде на семинар със сертифициран инструктор.

Барт Пронк
Снимка: личен архив

Бил ли си в България преди?

Не, това ще ми е първият път. Чувам много интересни истории и нямам търпение за семинара в София.

Какво очакваш от държавата и хората тук?

От това, което съм чувал, знам, че държавата има богата история и много красиви места. Мисля, че хората са страхотни, защото съм сигурен, че всички хора по света са.

Как се виждаш след около 5-10 години, например?

Бих искал да продължа да помагам на другите, както и да пътувам и прекарвам повече време със семейството и приятелите ми. Искам да стана един чудесен баща.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.