Катеренето може да бъде олимпийски спорт и през 2024

0
 

Сподели

Shares

Спортното катерене има шанс да бъде част от олимпийското семейство и през 2024, когато игрите ще се проведат в Париж. Това стана ясно на 21-ви февруари на пресконференция, проведена именно във френската столица.

В предложението е заложено и разделение на скоростта от дисциплините трудност и боулдъринг. В дебюта на спортното катерене на Олимпийските игри в Токио през 2020 г. състезателите ще се борят за общо 6 медала, които ще отидат при състезателите, събрали най-голям брой точки от трите дисциплини.

Спортно катерене
Photo by Fancycrave on Unsplash

Общо 40 мъже и жени ще определят първите олимпийски шампиони в катеренето през 2020, но ще се търси начин четири години по-късно те да бъдат поне 72. Ако това предложение бъде одобрено, 16 мъже и 16 жени ще се борят за медалите в скоростта, а 20 мъже и 20 жени ще се катерят, за да спечелят отличията в трудността и боулдъринга.

Дали катеренето ще продължи да бъде олимпийски спорт и след Токио 2020, ще стане ясно след гласуване в два кръга. Първият от тях ще се проведе на 26-28 март, а вторият – на 24 юни.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.