Ситуацията в района на К2 към настоящия момент

Членовете на двете експедиции все още са в Базовия лагер и се борят с неблагоприятни метеорологични условия

0
 

Сподели

Shares
К2
Photo: Denis Urubko/Nationalgeographic.com

Месец и половина след като стартираха опитите за първото зимно изкачване на К2, двете експедиции все още са в Базовия лагер под върха. Те продължават да се борят с тежки метеорологични условия – много ниски температури и силен вятър. Очаква се в следващите дни ситуацията да се влоши.

По прогноза обаче през почивните ще има прозорец от хубаво време, който ще позволи на всички алпинисти да се придвижат напред в опита си да достигнат до осемхилядника за първи път през зимата.

При добри метеорологични условия Алекс Чикон ще има възможност да установи Лагер 3 на височина от oколо 7000 м. Международната експедиция от своя страна вече достигна до тази височина и при подходящо време, най-вероятно ще може да я надмине.

Очаква се обаче и прозорецът от добри метеорологични условия също да не се задържи дълго, което означава, че алпинистите ще имат броени дни да тръгнат нагоре. Най-вероятно скоро ще настъпи и кулминацията в изкачването на К2, тъй като времето за пребиваване в планината също намалява. Какво ще се случи, продължаваме да следим.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.