Летящите бикове на Red Bull от хангар 7

Авиационна класика с енергиен характер

0
 

Сподели

Shares
Летящите бикове на Red Bull
Снимка: hangar-7.com

Red Bull дава крила на който си няма, а на имащите им помага да излетят отново. Поне така стоят нещата за самолетите в Хангар 7 в Залцбург.

Летящите бикове на Red Bull
Снимка: hangar-7.com

Уникалната постройка е изградена от 14 000 кубика бетон, 1200 тона стомана и над 7000 кв. м стъкло. Създадена е от местния архитект Volkmar Burgstaller и отваря врати през лятото на 2003 г. Идеята – това да бъде домът на флотилията от летящи бикове на Red Bull.

Летящите бикове на Red Bull
Снимка: hangar-7.com

The Flying Bulls

Колоритният авиоотряд е съставен от ентусиасти с дълбоки познания в авиационната история и високи технически умения. A историята зад него започва още през 80-те години на миналия век, когато пилотът от тиролските авиолинии и почитател на ретро аеропланите Sigi Angerer започва да издирва стари машини, за да ги реставрира.

Търсенията му го срещат с основателя на Red Bull Dietrich Mateschitz, който от своя страна вижда в необичайните самолети перфектната реализация на популярния слоган на компанията. Началото е поставено и докато енергийната напитка завладява света, същото прави и флотилията.

Уникалната колекция включва самолети и хеликоптери от различни периоди и с различно предназначение – от бойни до граждански. Летящите ветерани участват в различни авиопредставления и демонстрации по цял свят и не се свенят да изпълняват всякакви аеробатични номера.

Ето някои от най-интересните членове на флотилията:

Летящите бикове на Red Bull
Снимка: hangar-7.com

Chance Vought F4U-4 „Corsair“

Легендарният палубен изтребител е един от най-популярните американски самолети от времето на Втората Световна Война. Разработени в края на 30-те години, “Корсарите” получават бойното си кръщение през 1943 г. в битката за Гуадалканал и вземат участие във всички крупни операции в Тихоокеанския театър на бойните действия.

Самолетът, зачислен към Летящите бикове е един от първите във флотилията. Произведен е през 1945 г. и има сравнително спокойна биография на служба към военновъздушните сили на Хондурас. След снемането му от употреба е върнат обратно в САЩ, където и е открит от Sigi Angerer.

Летящите бикове на Red Bull
Снимка: hangar-7.com

Lockheed P-38L „Lightning“

Още една американска класика. Двутелият P-38 е разработен като тежък изтребител, но изпълнява ролята и на щурмови и разузнавателен самолет. Изключително надеждна и прощаваща грешките на пилотите, “Светкавицата” визима участие по всички фронтове и е единственият американски самолет, произвеждан през целия период на войната.

У нас си спечелва печална слава като ескорт на “Летящите крепости”, бомбардирали столицата. Заради характерния си вид българските пилоти му слагат прякора “етажерката”.

“Светкавицата” на Red Bull е произведена през 1944 г. и се присъединява към отбора през 2009 г. В света са запазени едва няколко броя P-38, а въпросният самолет е единственият от този тип в Европа.

Летящите бикове на Red Bull
Снимка: hangar-7.com

North American B-25J „Mitchell“

Първият полет на този двумоторен бомбардировач със среден радиус на действие е на 19 август 1940 г. Носи името на пионера на американската авиация генерал Уилям Мичъл и взема участие в Тихоокеанския и Средиземноморския военен театър.

Българското небе познава и тези самолети. Първата масирана бомбардировка над София на 14 ноември 1943 г. е извършена именно от 91 такива бомбардировачи, охранявани от 46 “лайтнинг”-а.

Красавецът в редиците на Летящите бикове е произведен през 1945 г.. Спасен е от американско гробище за военни самолети, старателно реставриран и възстановен до най-малкия детайл.

Летящите бикове на Red Bull
Снимка: hangar-7.com

Alpha jet

Ето и един европейски реактивен алфа мъжкар. Aplha jet е лек щурмови и тренировъчен самолет, разработен съвместно от немската компания Dornier и френският авиоконсорциум  Dassault-Breguet. Приет е на въоръжение в редица страни по света, а активната му служба продължава от 1973 г. до 1991 г.

Бърз и маневрен, самолетът е идеален за усвояване на различни фигури от висшия пилотаж, ето защо Биковете се възползват от случая и се сдобиват с цели 3 “Алфи” от германските въздушни сили.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.