Килиан Жорнет с нов световен рекорд

Каталунецът измина 23,5 вертикални километра със ски

0
 

Сподели

Shares

Най-много изминати вертикални километри със ски* в рамките на денонощие е новият световен рекорд на Килиан Жорнет. Каталунецът успя да измине 23,5 км, което е с около 2 км повече от предишното регистрирано постижение. То беше дело на Ларс Ерик Скйервхайм, който през 2018 г. измина 21 вертикални километра.

Килиан Жорнет
© Matti Bernitz/Lymbus

Рекордното постижение Жорнет регистрира на 8-и февруари в норвежкия курорт Молде. По време на опита на атлета метеорологичните условия са били благоприятни.

Самият Жорнет споделя, че цялостно се е чувствал добре. На моменти е имало леки спадове във физическото състояние и концентрация (особено в тъмните часове), но след необходимите почивки, е възвръщал енергията си. В началото е започнал предизвикателството със скорост от 1,1 км/ч, като минималната скорост, която е стигнал, е била 802 м/ч, в моментите, когато се е чувствал най-изморен.

Килиан Жорнет
© Matti Bernitz/Lymbus

*Поставянето на рекорд за най-много изминати вертикални километри със ски означава, че атлетът трябва да се движи нагоре по писта с тях, след това да се спуска – и така, докато не завърши 24-часовият цикъл.

Следващото видео ни въвежда за кратко в постижението, което се случи на 8-февруари:

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.