Как да си създадем здравословни навици?

Нека промяната започне сега!

0
 

Сподели

Shares

Как да си създадем здравословни навици

Будилник, кафе, тълпа, офис, телефон, супа, път, диван, легло… Няма какво да се заблуждаваме – ежедневието ни е изтъкано от добре утъпканите пътеки на навиците ни. Рутината удобно ни води през проиграните до съвършенство житейски постановки, гравитиращи около тях. И така място за импровизация и вълнението от това да напуснем зоната си на комфорт почти не остава…

Всъщност има и полезни навици и точно те са тези, които градят нашата устойчивост на изненадващите моменти и създават една по-здравословна рутина в живота ни. Вярата в тази концепция заляга и в новата кампания на Birell – бирата без алокохол, а именно да ви накара да се впуснете в ново предизвикателство, което пък да ви помогне да заживеете една идея по-здравословно. За да ви мотивират да се размърдате от Birell са ви приготвили и надъхващи награди. Научете всичко за кампанията тук.

А, сега да се върнем към полезните навици. Как по рогоглаволите се създават такива привички?

Как да си създадем здравословни навици

Навиците се формират в процес на нееднократна повтаряемост на определени действия и се утвърждават когато тези действия носят приятни психологически дивиденти (ех, сега ако дръпнете една цигарка колко ще е хубаво, нали?). Когато отново и отново извършваме дадено действие в нервната ни система се образуват устойчиви връзки и всеки следващ път сигналът идва все по-лесно.

Здравословните навици обаче поне в началото не носят приятното усещане на никотиновото опиянение затова е нужно да проявим и малко воля и постоянство – доказано е, че са необходимо поне 21 дена за формирането на даден навик.

Ето няколко способа, които могат да ни помогнат по пътя към усвояването на здравословните навици:

Как да си създадем здравословни навици

Конкретизирайте целите си

Замислете се какъв точно резултат искате да постигнете и начертайте план с необходимите стъпки. Ако например искате да подобрите физическата си форма не записвайте просто “да тренирам” ами нещо по-конкретно като “три пъти седмично по 40 минути да карам колело след работа в парка”.

Как да си създадем здравословни навици

Поемете публична отговорност

Заявете намерението си да тренирате с велосипеда в парка пред роднините и приятелите си. Тяхната подкрепа ще ви стимулира да продължите напред, а освен това срамът от евентуален ваш провал ще ви служи като психологическа спирачка пред мислите за отказване от святото дело на промяната.

Birell

Награждавайте успехите си

Както вече изяснихме, навиците се формират по-лесно, когато имаме приятно очакване, свързано с тях. Така че, мисъл от рода на “днес карам колело 40 минути, а после си отварям един студен Birell за награда” ще ви даде допълнителен мотив да изпълните здравословния си дълг.

Как да си създадем здравословни навициКак да си създадем здравословни навици

Поставете си достижими цели

Разбира се, щом веднъж сте стигнали до извода, че искате да придобиете определен здравословен навик, значи се стремите към определен резултат. В случая с колелото няма как да очаквате от себе си отведнъж да направите Ком-Емине, въртейки педалите, но пък 40-те минути, за които говорим са напълно изпълними на първо време.

Как да си създадем здравословни навици

Влезте в схема със залози

Намерете си съмишленик, който има същите стремежи като вас и се обзаложете на каса Birell например, че до края на месеца ще можете да карате по 80 км за един ден. Така едновременно ще се амбицирате от наградния фонд и желанието да издухате конкуренцията.

За да си изградим здравословни навици е нужно да се заставим да следваме правилния път. За съжаление вредните привички са по-лесни за придобиване – все пак да лежим на дивана пред телевизора е далеч по-достъпно решение за след работа от карането на велосипед. Ето защо за ефективното развитие в положителна насока трябва да положим много повече усилия. Много хора така и не успяват да възпитат волята си, така че да ги води напред. Те се нуждаят от система за външен контрол, която да ги мотивира да достигат определени резултати. Но, пък, хммм… “външен контрол” – не звучи забавно, нали?

Как да си създадем здравословни навици

Бонус: 5 здравословни навици, които си заслужават

1. Правете упражнения. 30 минути на ден са достатъчни, за да накарат тялото ви да се активизира и укрепне.

2. Яжте повече плодове и зеленчуци. Това си го знаете, но да припомним – въпросната флора е най-добрият източник на витамините, необходими на тялото.

3. Пийте вода. 8 чаши на ден ще направят чудеса с мозъчната ви активност, мускулите и общия тонус.

4. Наспивайте се. Сънят е ключов фактор, който влияе на самочувствието, концентрацията и здравето. Спете не по-малко от 7 часа в денонощие и по възможност лягайте не по-късно от 23:00 ч.

5. Спокойствието е ключово за психичното здраве, затова се старайте да не се ядосвате и редовно си осигурявайте време за релаксация и възстановяване на духовния баланс. Оставете мобилните устройства настрана!

Advertisement

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.