Боливийски жени изкачиха Аконкагуа с традиционните си поли

Известните като Cholita Climbers постигнаха една от най-големите си мечти

0
 

Сподели

Shares

Преди известно време ви разказахме за 11 дами от Боливия, известни още като Cholita Climbers*, които изкачват шестхилядници, облечени в традиционните си поли. Преди броени дни стана ясно, че 5 от тях са добавили ново постижение към актива си от върхове – южноамериканския първенец и най-високия връх извън Азия – Аконкагуа (6962 м).

Когато преди около 5 години започват да се катерят, Cholita Climbers си поставят за цел да изкачат общо 8 върха, които са високи над 6000 м. Най-високият и трудният от тях – Аконкагуа, е влизал в плановете им като най-голямата им мечта.

Cholita Climbers
Снимка: Tato Varela/explorersweb.com

А сега накъде?

По данни на explorersweb.com, емоцията от постижението на Cholita Climbers все още е налице както при самите дами, така и при много други хора в Боливия. След благополучното им звръщане у дома, са последвали редица въпроси не само за изкачването на Аконкагуа, но и за бъдещите им планове. Основният от тях е бил дали искат да изкачват върхове и на територията на Хималаите. Те са сподлили, че изкачването на връх в най-високата планина в света също би било сбъдната мечта, но основната им бъдеща цел е да достигнат до Охос дел Саладо, а след това може би и Монблан.

За да се увенчаят с успех, преди всяка експедиция дамите, които изкачват върхове с традиционните си поли, извършват различни ритуали. Един от тях е наречен Чая (Challa) – благодарност към Майката земя.

*Наименованието Cholitas идва от испанската дума cholo/a, която означава латиноамерикански потомък със смесена кръв.

Какво още ви разказахме за Cholita Climbers можете да видите в: Да изкачваш шестхилядници, облечен с пола.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.