„Ride The Dust“ – с колело по склоновете на Желява

Късометражният филм Ride the Dust ни отвежда по красивите склонове на Желява и ни разкрива възможностите за спускане с колело там

0
 

Сподели

Shares

Желява се намира в подножието на Стара планина, на 20 км от София. Мястото е известно сред байкъри и мотористи, заради лесния достъп и скалистите южните склонове, които могат да се карат почти целогодишно. Особено приятно е сингъл трак трасето, което се вие между живописни скални сипеи. Ерозията е раздробявала скалите през годините и образувала спайнове и ребра, а самият терен е покрит с дребни камъчета. Релефът наподобява на местността в Юта, където се провежда най-известното фрийрайд състезание в света – Rampage.

Ride the Dust
Вальо Пелтеков прави първо спускане по „Малкия страничен сипей“ – декември 2013

Винаги съм се чудил дали въпросните сипеи стават за спускане с колело. Още през 2013 с Вальо Пелтеков направихме разузнавателна обиколка в подножието на един от склоновете. Набелязахме няколко възможни линии и той се мотивира да пробва. Много стръмно и почти изцяло на дрифт, спускането изглеждаше доста ефектно.

Няколко години след това с Мирослав Кираджийки направихме фотосесия по най-големия сипей. Карането се получи доста красиво и беше запечатано с няколко ефектни снимки. Следващата стъпка беше да заснемем видео.

Миналата година споделих на Милан Димов за мястото и идеята ми за филм. В разгара на лятото през 2018 отидохме на оглед и малко преди залез той спусна големия сипей, а аз направих пробни кадри. И двамата останахме очаровани от красотата на терена и прахта, която се вдигаше на фона на падащите слънчеви лъчи. След тази вълнуваща августовска вечер бяхме сигурни, че ще направим кратък филм.

Ride the Dust
Мирослав Кираджийкси се спсука фронтално по „Големия сипей“ – август 2017

Като карачи привлякохме отново Мирослав Кираджийски, както и Валенто Александров. Бернард Сиди се включи в проекта като втори оператор. С този малък екип осъществихме пет сесии през топлата и цветна есен. Към края на сезона вече имахме готов проект, който кръстихме “Ride The Dust”. През декември бе премиерата на късометражния филм, който гостува на Дни на предизвикателствата 2018.

Ride the Dust
Мирослав Кираджийски – пробно спускане по „Големия сипей“ – август 2017

ГореДолу Studio се роди по време на снимките. Замислихме го като дългосрочен проект, чрез който се надяваме да осъществим своите адвенчър идеи под формата на видео кадри.

Изгледайте филма в следващото видео:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.