Лавинни инциденти: Двама сноубордисти загинаха в горска лавина в Пирин

0
 

Сподели

Shares

В зимната поредица „Лавинни инциденти“ споделяме актуални новини за нещастните случаи, породени от лавини. Снежната планина винаги крие рискове и злополуки неминуемо се случват. Нека, четейки за тях, се учим от допуснатите грешки и се стремим да не ги повтаряме.

Към настоящия момент информацията е, че четирима души са карали сноуборд свободно в горски улей над Банско. Според планинските спасители каращите са причинили лавината. В момента на свличане на снежната маса двама от тях са били по-високо и са оцелели, но другите двама загиват вследствие от причинените удари.

Въпреки че спасителите са достигнали бързо (по информация на ПСС за 6 минути), двамата карачи са били обезобразени от ударите, като единият е загинал на място, а другият, малко след като е бил изваден, но травмите му са били несъвместими с живота. И двамата са били добре екипирани и са имали лавинна екипировка. Извадени са сравнително бързо от дълбочина около един метър. Лавинните им раници са намерени отворени, свалени от телата им по-нагоре по склона.

Вижте още: Как се търси затрупан от лавина?

Горските лавини всъщност са по-рядко срещано явление, тъй като се счита, че дърветата пазят снега от свличане. От кадрите на търсенето изглежда, че мястото е Първи горски улей над хижа Бъндерица, който е считан за сравнително сигурно място за свободно каране, въпреки че на този улей вече нещастни случаи. Затова никога не подценявайте ситуацията, четете внимателно релефа на склона, навявките, количеството на снега и слоевете му. Това не важи само за каращите, а и за всички туристи в зимната планина. Преди няколко години имаше случай, в който турист почти не загина в горска лавина в Стара планина. Вижте повече за особеностите на мястото на сайта на БАССЕС.

С основните правила за лавинна безопасност можете да се запознаете ТУК

Самоличността на мъжете все е още не е ясна. Знае се, че те са от София, на възраст между 20 и 30 години.

Планинската спасителна служба от своя страна предупреждава, че лавинната опасност в планините към настоящия момент, е значителна, и препоръчва да се кара по обозначените за целта места.

Лавина

Както в авиацията, така и в свободното каране, анализът за причините за всеки инцидент е много важен и затова очакваме подробности от другите двама карачи, участвали в случая.

Вижте още новини по темата в другите статии от рубриката „Лавинни инциденти“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.