Как да изберем ски обувки: няколко съвета

Плюс няколко предложения от Sport Depot

0
 

Сподели

Shares

Вече си поговорихме за ските и кои са факторите, според които трябва да ги избираме. Сега идва ред да обърнем внимание и другата важна част от екипировката – обувките и техните характеристики, които ще ни помогнат да се спрем на най-подходящия модел за нас.

Как да изберем ски обувки

Според пола

Мъжки, дамски или детски. Всяка една обувка е създадена специално за конкретния пол и следователно спецификите на крака му. Мъжките, например, са с по-широка предна част спрямо женските, докато дамските имат още повече специфики като повдигане на петите, за да могат да пренесат тежестта си напред, което от своя страна да направи карането по-ефективно. Детските обувки са по-тесни и меки, за да помогнат на младите скиори да местят обувките и да ги контролират по-лесно. Всичко това означава едно – че на една дама ще и е трудно да кара с мъжки обувки и обратното… за детските е още по-ясно.

Как да изберем ски обувкиКак да изберем ски обувки

Според размера

Небезизвестно е, че ски обувките се мерят в сантиметри и отговарят на дължината на стъпалото ви. Можете да срещнете модели както в цял размер – например 27 см, така и с половинки – 27.5. По-голяма част от производителите изработват обувките с половинки, като единствената разлика между размер 27 и 27,5 се усеща в опората на стъпалото и дължината на чорапа.

Как да изберем ски обувки

Според ширината

Съществуват много и различни модели ски обувки, което означава, че те покриват широкия спектър от каращи хора. Ширината е сред важните аспекти, по които да определите дали конкретният модел е подходящ за вас. Тя се измерва спрямо предната част на крака. Трите основни вида обувки, които съществуват, са тесни, средно широки и широки. Тесните варират между 95 и 99 мм, като най-често са използвани за състезатели и хора, които търсят представяне на високо ниво. Средно широките обувки варират между 100 и 103 мм, като те се препоръчват за напреднали скиори. Широките модели са създадени, за да се чувства скиорът комфортно, докато кара. Те варират между 104 и 106 мм, като най-често се използват от хора, които практикуват ски спортовете за забавление.

Как да изберем ски обувки

Според твърдостта

Твърдостта на обувката зависи от това колко напреднал е скиорът. За начинаещите карачи е препоръчително обувката да е мека и човек да се чувства комфортно, докато прави първите си стъпки в този спорт. При напредналите скиори нещата стоят по друг начин. За тях са нужни по-твърди обувки, които да им позволят да контролират прецизно движението на ските. Намирането на обувки с подходяща за вас твърдост не е трудно начинание, тъй като зависи от нивото ви, колко агресивен е стилът ви на каране, височината и теглото.

Ниво на каране Твърдост Мъже Жени Деца
Начинаещ Мека 50 – 70 40 – 60 30 – 50
Средно напреднал Средна 70 – 90 60 – 70 30 – 50
Напреднал Средна или твърда 80 – 100 70 – 80 40 – 60
Много напреднал Търда 90 – 110 80 – 90 60 – 70
Експерт Твърда/Много твърда 100 – 130 90 – 110 70 – 90

Запознайте се и с няколко конкретни модела обувки и изберете най-подходящия за вас.

NORDICA Ски обувки SPEEDMACHINE 110

Високата ефективност, прецизност и комфорт са гарантирани с NORDICA SPEEDMACHINE 110 благодарение на технологиите в тях. Това прави моделът мъжки обувки един от най-подходящите за вас от серията all-mountain. INFRA RED е система, която позволява промяна във формата на обувката там, където е необходимо, без това да наранява целостта на конструкцията. Системата е лесна за използване, спестява време и не допуска грешки. С помощта на инфрачервена лампа се нагрява пластмасата до определена температура и трайно се коригира формата на обувката в критичните зони.

NORDICA Ски обувки SPEEDMACHINE 110

TRI-FIT TECHNOLOGY технологията от своя страна позволява допълнително напасване на ски чорапа, черупката и други компоненти за постигане на максимален комфорт. Конструкцията на черупката – TRI FORCE CONSTRUCTION, позволява бързо и точно движение на крака, комбинирано с най-високо ниво на комфорт. PRIMALOFT® INSULATION liner е технология, предназначена за функционалност и комфорт. Подобрява водоустойчивостта на вътрешната част на обувката и запазва краката топли. А Weather Shield е специално покритие на черупката, което не позволява навлизането на вода в обувката и запазва краката сухи и топли. Твърдостта на обувките е 110, а ширината – 100 мм.

TECNICA Ски обувки MACH1 MV 130 ULTRA

TECNICA Ски обувки MACH1 MV 130 ULTRA

TECNICA MACH1 MV 130 ULTRA са предназначени за скиори, които търсят комбинация от директно разпределение на енергията, оптимален контрол и комфорт. Обувките се характеризират с анатомично оформена вътрешна обувка C.A.S. LINER, изградена от материал от микроклетки за по-лесно и бързо адаптиране към формата на крака. Също така имат C.A.S. SHELL – анатомично оформена черупка, която идеално пасва с вътрешната обувка и осигурява топлина и комфорт. Меката пластмаса в горната част на обувката – QUICK INSTEP, позволява по-лесното отваряне на обувката и по-лесно обуване и събуване. А LIFT LOCK BUCKLES е иновативен механизъм за заключване, който освобождава щраймера с едно движение. Обувките са съвместими с гумена подметка Gripwalk, която предлага отлично сцепление и лесно ходене. Твърдостта им е 130, а ширината – 100 мм, което ги прави подходящи за напреднали скиори в категорията All Mountain.

TECNICA Ски обувки ZERO G TOUR SCOUT

С TECNICA ZERO G TOUR SCOUT ски турингът ще ви се стори още по-приятно занимание от обикновено. Обувките са с C.A.S. SHELL – анатомично оформена черупка, която идеално пасва с вътрешната обувка и осигурява топлина и комфорт. DOUBLE BLOCKING MOBILITY CUFF SYSTEM е двойна блокираща система, която увеличава ефективността, стабилността и безопасността. Предлага 55° диапазон на движение в режим на ходене за естествени движения без усилие. Има и система за саморегулиране, която намалява вероятността от разхлабване.

TECNICA Ски обувки ZERO G TOUR SCOUT

Меката пластмаса в горната част на обувката – QUICK INSTEP, позволява по-лесното отваряне на обувката и по-лесно обуване и събуване. MOBILITY CUFF е метално устройство на обувката със саморегулираща система, което дава възможност за по-голям диапазон на движение. TECNICA LIGHT FIT LINER е вътрешна обувка с връзки, изработена от водоустойчива и дишаща мембрана и отлично приляга към крака. Обувките имат и LOW TECH INSERT – специална част в подметката, която създава здрава връзка между обувката и ски автомата. Освен това те не пропускат вода благодарение на специалния материал AQUA STOP WATER PROTECTION. Моделът има и гума с двойна плътност за отлично сцепление – ROCKERED SOLE DESIGN IN COLLABORATION WITH VIBRAM възможност за промяна на наклона напред от 12° на 13°. Твърдостта им е 120, а ширината – 99 мм.

NORDICA Ски обувки SPORTMACHINE 75 X W

Моделът NORDICA SPORTMACHINE 75 X W е подходящ за напредналите дами в категорията All Mountain. Обувките са изработени с редица технологии, които превръщат карането в незабравимо изживяване. Easy entry, например, е система за максимално лесно обуване и събуване на обувката, дори и при ниски температури. WHEATER SHIELD е специално покритие на черупката, което не позволява навлизането на вода в обувката и запазва краката сухи и топли. Технологията TRI-FIT TECHNOLOGY от своя страна позволява допълнително напасване на ски чорапа, черупката и други компоненти за постигане на перфектен комфорт. А TRI FORCE CONSTRUCTION – конструкция на черупката, позволява бързо и точно движение на крака, комбинирано с най-високо ниво на комфорт.

NORDICA SPORTMACHINE 75 X WNORDICA SPORTMACHINE 75 X W

Под пръстите и петата на обувката е поставена платформа от полиуретан, която осигурява по-добро сцепление с хлъзгавата повърхност. Има и възможност за регулиране ширината на обувката около прасеца, която гарантира естествено положение. Друга технологияна модела е PRIMALOFT® INSULATION liner, която е предназначена за функционалност и комфорт. Тя подобрява водоустойчивостта на вътрешната част на обувката и запазва краката топли. Чорапът е със специален дизайн, изцяло съобразен с формата и извивките на женския крак. А двукомпонентна подметка с различна плътност осигурява възможно най-добро сцепление при ски туризъм и ходене. Твърдостта на обувките е 75, а ширината 102 мм.

DALBELLO Ски обувки DS AX 80 

Ако сте средно напреднал или надпреднал скиор и обичате комфорта на широката обувка, дамският модел DALBELLO DS AX 80 е подходящ за вас. Сред основните му предимства е POWERCAGE CONSTRUCTION – добавена външна подсилена клетка, която е направена от по-твърд материал, върху по-меката част на черупката. Асиметричното разклоняване на клетката поддържа оптималното разпределение на енергията и предпазва от деформации обувките. В допълнение прогресивния флекс индекс дава допълнителна мощност за пълен контрол, дори и при каране с висока скорост и екстремни завои. 3D GRIP TEXTURE е текстурирана повърхност по дължината на свода на стъпалото за допълнително сцепление, непосредствено пренасяне на енергията и ефективна защита на обувката. Друга конструкция е Contour 4 Fit Technology, при която вътрешната стена на черупката и чорапа са пригодени към анатомичните контури на стъпалото и глезена.

DALBELLO Ски обувки DS AX 80 

Обувките оформят допълнително пространство в четири ключови точки на стъпалото и осигуряват удобство, прецизност и контрол. Обувките са със сваляща се горна част на чорапа, което позволява да се разширят в горната си част с 5 см и намалява височината им с 1,5 см. Всички дамски вътрешни чорапи за ски обувки на Dalbello са направени с по-леки, по-меки и гъвкави материали, в сравнение с мъжките модели. Този модел е със специален дамски дизайн, който е по-тесен в областта на петата и по-широк в предната част, като по този начин осигурява подкрепа на скиора чрез директно предаване на енергията и омекотяване на стъпалото през целия ден. Те имат и Grip Walk – нова система на подметката, която осигурява комфорт по време на ходене и по-добро сцепление. А Replaceable DuraGrip™ са свалящи се гумени елементи при пръстите и петата за по-добро сцепление. Твърдостта на обувките е 80, а ширината – 101 мм.

Всички посочени модели можете да намерите в магазини Sport Depot или онлайн на sportdepot.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.