Как да изберем ски обувки: няколко съвета

Вижте с какво трябва да се съобразите, за да изберете най-подходящия модел за вас

0
 

Сподели

Shares

Вече си поговорихме за ските и кои са факторите, според които трябва да ги избираме. Сега идва ред да обърнем внимание и другата важна част от екипировката – обувките и техните характеристики, които ще ни помогнат да се спрем на най-подходящия модел за нас.

Как да изберем ски обувки

Според пола

Мъжки, дамски или детски. Всяка една обувка е създадена специално за конкретния пол и следователно спецификите на крака му. Мъжките, например, са с по-широка предна част спрямо женските, докато дамските имат още повече специфики като повдигане на петите, за да могат да пренесат тежестта си напред, което от своя страна да направи карането по-ефективно. Детските обувки са по-тесни и меки, за да помогнат на младите скиори да местят обувките и да ги контролират по-лесно. Всичко това означава едно – че на една дама ще и е трудно да кара с мъжки обувки и обратното… за детските е още по-ясно.

Как да изберем ски обувкиКак да изберем ски обувки

Според размера на ходилото

Небезизвестно е, че ски обувките се мерят в сантиметри и отговарят на дължината на стъпалото ви. Можете да срещнете модели както в цял размер – например 27 см, така и с половинки – 27.5. По-голяма част от производителите изработват обувките с половинки, като единствената разлика между размер 27 и 27,5 се усеща в опората на стъпалото и дължината на чорапа.

Как да изберем ски обувки

Според ширината на предната част на ходилото

Съществуват много и различни модели ски обувки, което означава, че те покриват широкия спектър от каращи хора. Ширината е сред важните аспекти, по които да определите дали конкретният модел е подходящ за вас. Тя се измерва спрямо предната част на крака. Трите основни вида обувки, които съществуват, са тесни, средно широки и широки. Тесните варират между 95 и 99 мм, като най-често са използвани за състезатели и хора, които търсят представяне на високо ниво. Средно широките обувки варират между 100 и 103 мм, като те се препоръчват за напреднали скиори. Широките модели са създадени, за да се чувства скиорът комфортно, докато кара. Те варират между 104 и 106 мм, като най-често се използват от хора, които практикуват ски спортовете за забавление.

Как да изберем ски обувки

Според нивото на умения

Твърдостта на обувката зависи от това колко напреднал е скиорът. За начинаещите карачи е препоръчително обувката да е мека и човек да се чувства комфортно, докато прави първите си стъпки в този спорт. При напредналите скиори нещата стоят по друг начин. За тях са нужни по-твърди обувки, които да им позволят да контролират прецизно движението на ските. Намирането на обувки с подходяща за вас твърдост не е трудно начинание, тъй като зависи от нивото ви, колко агресивен е стилът ви на каране, височината и теглото.

Ниво на каране Твърдост Мъже Жени Деца
Начинаещ Мека 50 – 70 40 – 60 30 – 50
Средно напреднал Средна 70 – 90 60 – 70 30 – 50
Напреднал Средна или твърда 80 – 100 70 – 80 40 – 60
Много напреднал Търда 90 – 110 80 – 90 60 – 70
Експерт Твърда/Много твърда 100 – 130 90 – 110 70 – 90

Различни модели можете да намерите в магазини Sport Depot или онлайн на sportdepot.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.