За една седмица – две велошествия в София

1


Дата на събитието: 17.05.2011

Сподели

Shares

Стягайте колелата, защото следващата седмица се задават цели две велосъбития. На 17 май (вторник) двама студенти – 25-годишната Деница и 23-годишният Калоян – организират велошествие по повод Деня за борба с хомофобията. Шествието започва от 18:00 ч., а сборният пункт е подлеза на Софийския университет. Целта на организаторите е да привлекат общественото внимание към предразсъдъците и безпочвената омраза, за да можем заедно да я „сгазим“ завинаги.

Велошествие против хомофобията 17 май 2011 г.

Освен това на 20 май (петък) е Световен ден за ходене на работа с колело. По този повод „Велоеволюция” организира традиционното велошествие, което е перфектна възможност за всеки да пораздвижи кокалите и да се види с приятели докато покара на воля из центъра. Велосипедът е здравословна, екологична и социализираща възможност за всеки да отиде на работа, училище или просто да разцъка с приятели. Сборния пункт е на площад „Александър Невски” в София от 18:00.

След официалното откриване, в 18:30 часа се тръгва по ул. „Г.С. Раковски” – бул. „Патриарх Евтимий” – бул. „Фритьоф Нансен” – бул. „Евлоги Георгиев” – до паметника на Съветската армия. Това е и един от адски редките случаи, в които автомобилите ще се съобразяват с велосипедистите! Всички улици ще бъдат затворени и обезопасени за шествието.

Ще се направи и опит да се постави рекорд за максимален брой превозни средства и техните водачи на площ от 16 паркоместа!

С този опит искаме да покажем как успешно можем да оптимизираме пространството в градската среда като ползваме велосипед като транспортно средство, казват организаторите. За настроението след велошествието на 20 май ще се погрижат с музика на живо група „Аявис“.

Събитието се провежда за 14-ти път в София, като целта му отново е да събере хората, които се придвижват с велосипед в града и да покаже необходимостта от подобряване на велосипедната инфраструктура и повишаване на безопасността и толерантността по пътищата. Освен това е и перфектна възможност да покараме по улиците без да се оглеждаме все едно сме на  бойно поле.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Супер! Колкото повече велошествия, толкова по-добре, особено когато са за добри каузи :)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.