Как се снима филм за Томи Колдуел и „Стената на зората“

0
 

Сподели

Shares

Заснемането на The Dawn Wall

Един от филмите, които изгледахме с истинско голямо удоволствие тази година и ни накараха да говорим за него с дни, е катерачният The Dawn Wall. Филмът проследява биографията на Томи Колдуел и достига кулминацията си с изкачването на “Стената на зората” по 915-метровия скален монолит Ел Капитан в Националния парк „Йосемити“, Калифорния.

Отвъд впечатляващата лична история на катерачът Колдуел и неповтаряното и до днес постижение по “Стената на зората” филмът впечатлява с майсторството на продукцията. Именно на процесът по заснемане и предизвикателствата пред снимачния екип е посветено следващото видео.

Заснемането на The Dawn Wall

Проследете историята на екипа, който стои зад пресъздаването на пълната житейска история на Томи Колдуел и освен всичко останало – прекарва дни на скалата. Видеото за пореден път ни убеждава, че ако има някой, който да е почувствал максимално вложените от атлетите усилия, то това са хората от снимачните екипи.

Едно от предизвикателствата, които екипът среща, е свързано със заснемането на големи, отдалечени кадри, обхващащи целия Ел Капитан. Проблемът е, че в Йосемити е забранено летенето с хеликоптер и снимането с дрон. Операторите и фотографите също разказват и за усилията, необходими, за да изпълняваш елементарните си всекидневни нужди, когато си постоянно “кацнал” на една стена.

Заснемането на The Dawn Wall

Dawn Wall е най-стръмната, най-висока и най-гладка стена на Ел Капитан, което е причината да бъде смятана за твърде тежка за свободно катерене преди постижението на Томи Колдуел и Кевин Джоргесън.

Вижте и видеото, показващо как е заснет филмът:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.