Преди планинските приключения – застраховай се

0
 

Сподели

Shares
Планина, сняг
Снимка: Gérôme Bruneau on Unsplash

Планинската застраховка е едно от онези неща, които осъзнаваме, че ни трябват едва когато ножът опре до кокала. Често не предприемаме сключването ѝ заради простото убеждение, че “това на мен няма да ми се случи, еди-кой си е пострадал, защото не е знаел какво прави”. Истината обаче е, че колкото и да сме уверени в собствените си умения, винаги има риск да стъпим накриво. Този риск се увеличава в планината, а още повече при изпълнение на различни приключенски спортове. Естествено, планинската застраховка няма да реши проблема с физическата и психическата травма в случай на злополука, но ще помогне с финансовия въпрос, който в някои случаи е основна пречка за предприемане на адекватни мерки след настъпване на инцидент.

Една от компаниите в България, които предлагат планинска застраховка, е УНИКА. Компанията има повече от 25 години опит в застраховането и е доказала името си на коректен и надежден партньор за своите клиенти. За планинските застраховки УНИКА си партнира с ПСС и валидността ѝ е за територията на страната. Наличието на групови и семейни отстъпки, пък прави услугата подходяща и за застраховане на деца и техните родители.

Ски, пистаИзцяло онлайн и с допълнителни отстъпки за групи

Предимство на планинската застраховка на УНИКА е, че може да бъде сключена и платена изцяло онлайн. Изборът и заявката на пакет, както и изчисляването на самата стойност, става много лесно чрез сайта на компанията. Още в началото отбелязваме, че планинската застраховка може да бъде направена както индивидуално, така и семейно (поне един възрастен и едно дете) или за група. При групово или семейно застраховане клиентите получават 25% отстъпка от крайната цена. Така например, ако индивидуална годишна застраховка с покритие от 10 000 лв. и включено хеликоптерно спасяване струва 321.30 лв., то същата застраховка, сключена за група от пет души, ще бъде на цена от 240 лв. на човек.

UniqaЗастраховката е валидна за всички планински райони, които биват обслужвани от Планинската спасителна служба. Пакетите могат да бъдат различни, но всеки включва основния задължителен пакет “Стандарт”. Към него допълнително могат да бъдат добавени „Екстремен спорт или хоби“ и/или „Спасяване с хеликоптер“. Застраховката може да бъде сключена за срок от 1 ден до 1 година и има покритие от 1000 до 10 000 лв. (при добавен пакет за екстремни спортове покритието е равно на лимита по основния пакет, а хеликоптерното спасяване е с покритие до 3000 лв.)

За всички планинари

Планина, преходСтандартният пакет е удачен избор за всички, които обичат планината и искат да са сигурни, че при настъпване на евентуален инцидент, разходите ще бъдат покрити. Пакетът влиза в сила при настъпване на смърт на застрахован от злополука, трайна загуба на работоспособност над 10% от злополука, спасителни разноски, медицински разходи, разходи за евакуация, разходи за репатриране.

Към този пакет може допълнително да бъде добавено и хеликоптерно спасяване. В случай, че не желаем, застраховката може да бъде сключена и без “Спасяване с хеликоптер”, но трябва да имаме предвид, че хеликоптерната акция, извършвана от ПСС, е на стойност от 3000 лв./час, което е и най-скъпата услуга. Спасяването с хеликоптер осигурява спасяване при инцидент в планината и транспортиране до място, на което може да бъде оказана необходимата медицинска помощ.

Recco SAR Technology
снимка: recco.com/ Recco SAR

За практикуващите екстремни спортове

Основното предимство, което получаваме, ако добавим към задължителния пакет и “Екстремен спорт или хоби”, е възможността разходите да бъдат поети, когато инцидентът е настъпил дори извън маркираните маршрути или при каране на ски и сноуборд извън пистите.

В този случай застраховката покрива всички точки от стандартния пакет, но ще бъде изплатена дори когато те са настъпили вследствие на изпълнение на активности като планинско колоездене, парапланеризъм, ски и сноуборд извън пистите, скално катерене и алпинизъм, любителски състезания по ски бягания и биатлон, сноукайт и други, съответстващи по степен на риск на изброените.

Ски яке
Снимка: onthesnow.com

Повече за планинската застраховка на УНИКА можете да научите от uniqa.bg.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.