Как да изберем пухено яке за зимна планина

0
 

Сподели

Shares
Матерхорн
Снимка: Joshua Earle on Unsplash

Ще разгледаме факторите за избор на леко (технично) пухено яке за трекинг и алпинизъм през зимните месеци.

Всички искаме да имаме топла, но също така максимално лека и най-вече евтина пухенка. Както с всякаква друга екипировка, и тук тези три качества са до голяма степен несъвместими.

Нека разгледаме поотделно как влияе всеки от тези фактори.

Общо тегло на якето

Най-малко важният фактор при избор е общото тегло на пухенката. То се определя от две неща – теглото на пълнежа (т.е. пуха) и общото тегло на лицевия плат, циповете и т.н. Модерните платове вече са достатъчно леки и практически, не може да се постигне кой знае какво олекотяване в този аспект.

Твърде лекият лицев плат неизбежно ще означава и по-малка износоустойчивост на абразивни натоварвания в дългосрочен план. Разглеждайки лицевия плат на пухенката, вземете предвид как смятате да я ползвате. Ако ще правите само преходи, най-леките платове са ОК за вас, но ако смятате предимно да катерите, може би е по-разумно да инвестирате в яке с по-здрав лицев плат, който би издържал по-добре на триене.

Тегло на пълнежа

ПухТеглото на пуха е първият фактор, определящ колко ще топли пухенката. Повече пълнеж означава по-голяма топлина, но пък и по-големи тегло и обем на вашето яке. Отново опираме до това къде вие сте склонни да направите компромис – дали с топлината, или с носеното тегло и обемът, който якето заема в багажа.

Леките пухенки най-често имат тегло на пълнежа между 90 и 150 гр. (за сравнение, летен пухен чувал с комфортна температура около 5-0 градуса има около 200 гр. пух).
Последното твърдение обаче, е до голяма степен предположение, базирано на тенденциите през последните години.

Докато нискобюджетните и единици от високобюджетните производители точно специфицират количеството на пълнежа, то по-голямата част, дори сериозни имена като Patagonia, Marmot и Mountain Hardwear, НЕ указват точното тегло на пълнежа в своите продукти, а само неговото качество.

За нас, потребителите, остава да смятаме колко горе-долу би бил пълнежът на база информацията за теглото на 1 квадратен метър лицев плат – смятате приблизително 4 квадратни метра плат за яке, около 10% отгоре за ципове и джобове и вадите от общото тегло. Остатъкът – живот и здраве – би трябвало да е пухът. Няма как да сме напълно сигурни в такива изчисления обаче. Ха..ха… Благодаря ви, реномирани производители!

Качество на пълнежа

ПухМоже би най-важно е качеството на пуха или т.нар. сила на запълване (fill power – FP).
FP е обемът в кубични инчове, който една унция (около 28.3 гр.) пух запълва, когато не е компресирана. Fill power се бележи с трицифрено число, най-често между 650 и 850. Минималната FP, която използват повечето производители в днешни дни, е 650.
Най-просто казано, колкото по-високо е числото на fill power, толкова по-топъл е пухът. При едно и също тегло на пълнежа, пухът с по-голяма сила ще заема по-голям обем и ще задържа топлия въздух по-ефективно. На практика това означава, че ако се ползва “по-силен” пух, може да се постигне същата топлина на дрехата с по-ниско общо тегло на пълнежа. Пухът с по-голяма сила на запълване, разбира се, е и по-скъп.

Вторият показател за качество е количественото отношение между пух и пера в пълнежа. В общия случай говорим за отношение пух/пера от порядъка 70/30, 80/20 или 90/10. По-висок процент пух като цяло означава по-високо качество (и по-висока цена) на пълнежа. Пухът струва по-скъпо именно защото е по-добра изолация от перата. Пухенка с пух 700 и пух/пера 80/20 ще е по-топла от пухенка със същия пълнеж, но с отношение 70/30.

Гъши пух или патешки пух? Хидрофобен или не?

Пух
Снимка: feather-down.com

В Outdoor индустрията гъшият пух е най-добрият естествен изолатор. Той е по-лек и има по-голяма сила на запълване. Това е следствие от по-големия размер на единичните пухчета. Обикновено гъшият пух също така и не мирише толкова. Естествено, заради по-високото си качество, гъшият пух е и по-скъп.

Вече е стандарт за повечето производители да ползват пух с хидрофобно третиране. На практика, това е импрегнираща обработка на всяко отделно пухче. Целта ѝ е да предпази пуха от намокряне – с пот или влага от външната среда. По този начин не само се запазват качествата му при по-влажна среда, но и в дългосрочен план.

Все пак, нека сме реалисти – тази импрегнация не е вездесъща. Ако ви изпере приличен дъжд, пухът няма да се справи с условията. Въпреки това обаче, хидорфобният пух е идеален за дълги преходи с лагеруване на открито. Въпреки натрупването на влага в палатката, например, пухенката ви ще запази качествата си, до голяма степен, за цялото пътуване.

Факторите, които трябва да имаме предвид, за да изберем правилно пухено яке, не свършват дотук. Прочетете цялата статия на mountain-talk.eu, за да разберете какви са разликите между студения и топлия шев, какви са препоръките за кройката и функционалността и как може да се обобщи изборът на яке.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.