Крути мерки: В Сингапур забраняват пушенето на открито

Националната агенция за околната среда на борба срещу вредните навици!

0
 

Сподели

Shares
Забрана за пушене на открито в Сингапур
Снимка: theonlinecitizen.com

На няколко хиляди километра от оловно-цинковия софийски въздух, властите в един азиатски град-държава се готвят да предприемат нечувани мерки, за да подобрят здравето на тамошните жители. А, именно – да забранят тютюнопушенето дори на открито!

Добре дошли в Сингапур 2019.

Борбата с тютюнопушенето в Сингапур датира от 1970 г., когато е въведена забрана за употребата на тютюневи изделия в градските автобуси, киносалоните и театрите. През 1977 г. след големия пожар на станция King’s Cross в лондонския метрополитен, сингапурските власти забраняват пушенето на всякакви обществени места, в които се събират множество хора.

В следващите години забраната обхваща все повече и повече обществени пространства, а от 2005 г. насам в нея поетапно попадат места като спирки на градския транспорт, обществени тоалетни, нощни клубове и заведения за бързо хранене, детски и спортни площадки, подземни и многоетажни паркинги, на по-малко от 5 метра от входове на сгради и много други.

Едно от най-смелите приложения на тази забрана е от 2013 г., когато тя е наложена за такива места като подлези и надлези, пешеходни мостове, корабни палуби и дори за общите части на жилищните блокове, включително свързващите пътища от блоковете до спирките на градския транспорт!

Това обаче не е нищо в сравнение с удара, който сингапурските власти възнамеряват да нанесат на вредния порок в началото на следващата година. Защото от 1 януари 2019 г. тютюнопушенето ще бъде забранено дори на открито в обособена 3-километрова зона около централната търговска улица на града.

Забрана за пушене на открито в Сингапур
3-километровата зона свободна от тютянев дим

По настояване на Националната агенция за околната среда районът на Орчард роуд ще се превърне в зона свободна от тютюнев дим като забраната ще важи, както вътре в сградите, така и на открито. Все пак е помислено за нуждите на пушещите – те ще могат да запалят цигара само на специално маркирани открити места с размерите на малък асансьор… До момента са изградени 40 такива места.

Първоначално тези крути мерки са готвени за средата на отминалото лято, но от Агенцията за околната среда удължават срока, за да дадат достатъчно време на бизнеса да се подготви за драматичната промяна. Междувременно тече информационна кампания, която да увеличи осведомеността на жителите и гостите относно забраната.

През първите три месеца от въвеждането на ограничителните мерки нарушителите ще получават само вербални предупреждения да изгасят цигарите си, но след 1 април 2019 г. Ще бъдат въведени и глоби в размер на до 1000 долара. Въпреки това само през 2017 г. 22 000 души са глобени за пушене на непозволени места.

Честита нова година!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.