Откриха най-високия лифт в Европа

Новият лифт Matterhorn Glacier Ride отвежда туристите в Швейцарските Алпи до 3821 м , малко под връх Klein Matterhorn или Малкият Матерхорн

1
 

Сподели

Shares

Месец септември завърши по вълнуващ начин за всички любители на планината и ски спортовете в Швейцария. Именно в края на деветия месец от годината се състоя официалното откриване на новия лифт Matterhorn Glacier Ride, който е най-високият в Европа.

Matterhorn Glacier Ride
Photo: © Keystone/DOMINIC STEINMANN / source: www.aargauerzeitung.ch

Благодарение на него посетителите в региона имат възможността да се извисят на 3821 м н.в. или малко под връх Klein Matterhorn (в превод: Малък Матерхорн – 3883 м), който е най-високата станция на лифт в Европа. Тя е построена близо до станцията на стария лифт (3820 м), който през последните години беше основната връзка между Цермат и върха. Освен това съоръжението е най-високият лифт в света, построен на трикабелна система.

Matterhorn Glacier Ride
Photo: matterhornparadise.ch

Пътуване в кабинката от 2923 м до 3821 м трае девет минути, а самото съоржение има капацитета да извозва 2000 човека на час. Всяка една побира до 28 души. 25 са новите кабинки, които непрекъснато посрещат туристи. Те са не само стилни на вид, но и предлагат комфорт, за всички, които се возят в тях.

В 4 от тези 25 кабини посетителите получават още по-специално изживяване. Подът може да стане прозрачен, което им дава възможност да се насладят на гледката на 170 м под тях. Самите кабинки са украсени и с кристали Swarovski, които блестят на слънчева светлина, а на таваните има LED светлини, създаващи илюзия за звездно небе.

Matterhorn Glacier Ride
Photo: matterhornparadise.ch

Вижте и кабрио лифтът в Швейцарските Алпи, който също е много интересно съоръжение.

Производител на Matterhorn Glacier Ride е компанията Leitner Ropeways – символ на високотехнологични и функционални продукти, модерен дизайн и устойчиви решения за планински курорти в целия свят. Освен на съоръжението в Швейцарските Алпи, Leitner Ropeways е производител и на новия шестседалков лифт в Боровец.

Вижте какво ви разказахме за съоръжението в българския курорт.

За разлика от Швейцария, строенето на нови лифтови съоръжения в България почти не се случва, а за състоянието на някои от тях и колко от тях са действащи можете да разберете във: Витоша – Музей на лифтове.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Ооо чудо,ооо небеса! Септември са открили лифта,а аз съм го ползвал август…само че преди 6 години.Явно мога да пътувам във времето.Ти да видиш!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.