Какво трябва да знаем при избора на лавинна лопата и сонда?

Ръководство на ORTOVOX при избор на лавинни лопати и сонди

0
 

Сподели

Shares
Лавинната лопата – какво да знаете, когато я избирате

Лавинната лопата е неизменна част от лавинната екипировка. Затова е важно тя да бъде подбрана прецизно. Сред важните моменти при избора е преценяване на захвата. Най-подходящият за всички е този под формата “D”. Той се смята за най-ергономичен и може да се ползва еднакво с двете ръце. Хибридният захват гарантира оптимален пренос на енергия и широк спектър от позиции, в които може да се борави с лопатата.

Дръжката на лавинната лопата също е важен елемент. Телескопичната дава по-голям обхват на действие, което от своя страна позволява по-бързо и ефикасно копаене. Лопатите с подобен тип дръжка са с по-малки размери и следователно се побират по-лесно в раницата.

Лавинна лопата Ortovox

Друго предимство при лопатите е гумираният захват. Той не позволява да се изплъзва при копаене и гарантира, че лопатата няма да се заледи. Овалната форма е по-стабилна от кръглата, а бутонът за прибиране на телескопичната част е по-лесен и интуитивен за ползване.

Ако лопатата има четири дупки, може да се сглоби спасителна шейна и да се транспортира ранен в случай на аварийна ситуация.

Лавинна лопата Ortovox

Главата също е от значение. Тя трябва да е голяма, за да може да се изкопае максимално количество сняг за минимално време. Важно е обаче да не бъде и прекалено голяма, защото по този начин замахът става много труден. Препоръчително е лопатата се характеризира и с повдигнати странични ръбове, благодарение на които снегът ще остане върху острието и няма да се изплъзва по време на копаене.

Лавинна лопата Ortovox

Освен всичко лавинната лопата трябва да може да се прехвърли с едно движение към функция на разчистване. По този начин, в комбинация с добра техника, ще се спести ценно време. Важно е лопатата да има и здраво и режещо острие, тъй като снегът след лавина съвсем не е същият като пудрата. По този начин ще имате възможност за по-бързо и лесно и копаене.

И не на последно място, проучете от какви материали е изработена лавинната лопата. Те трябва да са здрави и устойчиви на чупене.За създаването на продуктите на ORTOVOX, например, се използва Алуминий 5052. За по-вискокачествените продукти и голяма част от дръжките се използва Алуминий 6061, който притежава оптималното съотношение между тегло и гъвкавост.

Лавинна лопата Ortovox

И не забравяйте, лавинната лопата е толкова важна, колкото и всички останали части от лавинната екипировка. С правилните уреди и стратегия можете да спечелите ценно животоспасяващо време.

Лавинната сонда и нейните функции

Лавинната сонда е инструментът, благодарение на който имаме възможност да разберем на каква дълбочина е затрупан от лавина човек. Наличието може да спечели ценни минути, тъй като без нея времето за изравянето на жертвата нараства двойно.

Лавинна сонда Ortovox

Когато избирате лавинна сонда е важно да знаете дали тя има интуитивна и ефективна система за сглобяване. Една от тях е PFA 2.0, която е много бърза за сгъване и разгъване. Заедно с каишката позволява разгъването на сондата с едно движение, без дори да трябва да се извади от калъфа. Друга от системите е Quick-Lock Assembly, с която сондата се сглобява бързо и лесно, а заключването е посредством възел.

Лавинна сонда Ortovox

За да остане една сонда права, докато се работи с нея, тя трябва да е стабилна и достатъчно здрава. В този случай показанията ще са безгрешни. Колкото по-голям е диаметърът, толкова по-трудно ще се огъва сондата. Сред важните аспекти е и дължината. 240 см е сред типичните – достатъчна за средностатистическа лавина. Едновременно с това обаче сондата трябва да е компактна и да се прибира лесно. Сондите на ORTOVOX, например, се състоят от 6-7 елемента и са поне 240 см. Благодарение на по-късите елементи всяка сонда може да се побере в раница с по-малък обем.

Лавинна сонда Ortovox

Системата за визуален контрол също е важна, тъй като благодарение на нея, може бързо да се разчете дълбочината на жертвата по всяко време. Това се случва посредством ясни обозначения. Неоновият цвят на последния сегмент, например, ви показва кога сте в непосредствена близост до жертвата. Точните обозначения със сантиметри ви помагат да определите точната дълбочина на заравяне, както и да определите снежния профил. Препоръчително е върхът на сондата да е с по-голям обем и диаметър от останалите елементи, за да може да се забива в снега. Заостреният връх може да пробие твърдия сняг и по-лесно намалява триенето по време на сондиране.

Лавинна сонда Ortovox

Много важен момент при избора на сонда е да се знае от какви материали е изработена тя. Те трябва да са леки, но за сметка на това стабилни. За алуминиеви сонди ORTOVOX използват Алуминий 7075 Т6, който осигурява оптимално съотношение между тегло и гъвкавост. За олекотените продукти се използва карбон, който е гъвкав материал, лек и не се покрива с лед поради ниската си топлинна проводимост. Ако обаче предпочитате надеждност и висока степен на точност, препоръчително е да имате стоманена сонда. Системите за опъване са стомана и арамид, като стоманеното въже не се разтяга, а това прави този тип система една от най-сигурните. Арамидът се използва за сонди от алуминий или карбон, тъй като леките влакна осигуряват висока устойчивост, стабилност и ограничено разтягане.

Лавинна сонда Ortovox

Сондите и лопатите на ORTOVOX можете да намерите в магазини СТЕНАТА или онлайн на stenata.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.