Най-голямата система за почистване на Океана стартира официално

0
 

Сподели

Shares

ocean clean featured
Амбициозни мечти за изчистване на океана вече стават реалност, тъй като Ocean Cleanup разгръща своята система за 20 милиона долара, предназначена да изчисти 1,8 трилиона парчета боклук, плаващи в Голямото тихоокеанско сметище (Great Pacific Garbage Patch).

По рано през годината проектът „Океанско почистване“ обявява амбициозния проект, който цели невероятните 90% изчистване до 2040 г.

Системата е разгърната в събота (08.09.2018 г.) от залива Сан Франциско и ще претърпи няколко седмици тестване, преди да бъде преместена в действие.

Проектът е на неправителствената организация The Ocean Cleanup и е създаден през 2013 г. от 18-годишния холандски изобретател Боян Слат.
Мисията на организацията е да развива „съвременни технологии за премахване на океаните от пластмаса в света“. Основна цел е Голямото тихоокеанско сметище – Наричано още „Patch“ – вихър от боклук, създаден в Централния Северен Тихи океан, който е открит в средата на 80-те и се намира на половината път между Хаваите и Калифорния.

Водовъртежът от боклук е толкова голям, че е лесно откриваем от космоса. Обхваща около 1,6 милиона квадратни километра и 1,8 трилиона парчета отломки. Боклуците се събират и задържат в „кухина“ на циркулиращия океан. Това предотвратява разпространението им, което е предимство при наличие на система за събиране на пластмаса.
Плаващата система се очаква да изчисти половината от голямото водно сметище в Тихия океан през първите пет години.

GPmap_2012_NOAAMDP-1200x763
Местоположение на Големия тихоокеански боклук Patch и на субтропичната зона на конвергенция.NOAA

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.