Приключенски живот на две гуми

Интервю с планинския колоездач Тито Томази, който ще бъде специалният гост на "Дни на предизвикателствата"

0
 

Сподели

Shares

По-малко от две седмици ни делят от четиринадесетото издание на „Дни на предизвикателствата“. И тази година фестивалната програма ще ни срещне с интересни личности, които ще ни разкажат вълнуващи истории. Една от тях е специалният гост – планинският колоездач и пътешественик Тито Томази. Приключенията, в които французинът често се впуска, изглеждат вдъхновяващи. По тази причина го попитахме за някои от тях и как всъщност е пламнала искрата към  планинското колоездене и пътешествията около света с колело. Какво отговри Тито Томази пред 360°, прочетете в следващите редове. 

Тито Томази

Хей, Тито, съвсем наскоро направихме интервю и с друг френски планински колоездач – Жером Клеменц. Това означава ли, че вие французите сте наситина добри в планинското колоездене, щом чуваме често за вас, или това е просто съвпадение?

Здравей, благодаря за този въпрос. Французите са луди по колоезденето. Държавата предлага чудесни условия за практикуването на спорта – и по пътища, и по планинските пътеки в Алпите. Това го превръща в наистина вълнуващо изживяване.

Шегата настрана, първоначално си започнал с крос-кънтри планинско колоездене близо до Ница. Как изглеждат трасетата там?

Да, израснах в Ница, в Морските Алпи. Мястото, където Алпите се срещат с морето, е много красиво, времето е невероятно, а хората – много активни. Независимо къде си, когато погледнеш на юг, виждаш морето, а вгледаш ли се на север, ще забележиш безкрайната мрежа от пътеки, по които можеш да караш. Това винаги ме е вдъхновявало.

Тито Томази

Как всъщност започна с планинското колоездене? Имаше ли някой, който успя да запали искрата в теб?

Баща ми е човекът, който ме качи на колело за първи път и успя да ми предаде страстта си към спортовете като цяло. След това започнах да карам BMX и много бързо замених малките пътища за планината, тъй като имах щастието да живея близо до нея. Обичах карането по неравни терени, което ме накара да повярвам, че мога да го правя навсякъде по света. Страстта ми към приключенията и природата винаги е била най-големият източник на вдъхновение за мен. Все още карам с баща ми и заедно се впускаме в най-готините приключения. Наздраве, татко, ти си звяр!

Бърз преглед на страницата ти във Фейсбук ни показва, че пътуваш много. Има ли място, където винаги искаш да се връщаш пак?

Винаги ще се връщам там, където не съм бил. Хаха! Светът е голямо място и съзнателният живот може да бъде достатъчно дълъг, за да си поставяш цели и да му се наслаждаваш. Трудно ми е да опиша колко много обичам приключенията и новооткритията. Но ако трябва да кажа за конкретно място, имам влечение към държави като Перу, Непал, Канада…

Тито Томази

Кое е най-неочакваното нещо, което си открил по време на приключенията, в които си се впускал? За конкретна държава, културата й, хората в нея…

Пътуването ти помага да научиш много неща за себе си. Хубаво е, когато срещаш нови хора и виждаш техния начин на живот, но е безценно, когато откриваш себе си в нова светлина. Да опознаеш себе си е най-добрият начин да станеш по-добър човек и да допринесеш за изграждането на един по-добър свят.

Тито Томази

Наскоро беше в Непал. Кажи ни нещо за колоездачните пътеки там. Повечето хора свързват държавата с планинарство и алпинизъм. Какво би казал, подходящо място ли е и за планинско колоездене?

Непал е страхотно място за планинско колоездене. Някои от пътеките те отвеждат до невероятни места, а същевременно не са чак толкова трудни. Височината понякога може да бъде проблем, но с добра аклиматизация, нещата не изглеждат по същия начин. Непал всъщност е голяма държава с много планини, което означава, че изследването й с колело, може да те въвлече в приключение. Аз много обичам точно това, както и да се впускам в неизвестното.

Голямата надморска височина ли е най-трудното предизвикателство там и как всъщност един планински колоездач може да се подготви за нея?

Теренът може да бъде труден, разстоянието по-дълго от очакваното, храната също може да ти повлияе. Всичко е важно по време на експедиция. Най-добрата подготовка е да караш много, да си готов да носиш колелото си, както и  да почиваш преди самото пътуване. Също така е много важно, независимо дали е в Непал или по време на друга експедиция, да си наясно със способностите си, да се предпазваш, да изучаваш картите на терена и да останеш в съзнание.

Тито Томази

Кои части от страната успя да посетиш и кой беше най-вълнуващият етап от цялото преживяване?

Тази година успях да изследвам западната част на държавата близо до Мустанг, както и в района на Анапурна. Най-добрата част от преживяването беше преминаването над 4000 и 5000 м. Карането и съпътстващият го пейзаж са наистина невероятни!

Ще гостуваш в България, за да вземеш участие в “Дни на предизвикателствата”. Какво да очакваме от теб?

Идвам, за да говоря за планинско колоездене, пътуване и живота като цяло. Основната ми цел е по този начин да вдъхновя хората да излязат навън и да се наслаждават на всичко.

Тито Томази

Плануваш ли да караш някъде в България?

Със сигурност едно от нещата, които планувам да направя, е да покарам около София и да потърся вдъхновение за по-дълго пътуване някой ден. България изглежда много красива и наистина интересна държава.

Какво знаеш за България?

Ако трябва да съм честен, не знам много. Това, което ми прави впечатление, е разнообразието – планини, море, както и самата култура, която ми изглежда много различна. Това определено изглежда вдъхновяващо.

Знаем, че обичаш да пазиш спомени от твоите пътувания не само чрез снимки, но и като рисуваш, скицираш и пишеш.

Това, което ме мотивира, е желанието ми да споделям преживяванията си. Освен това обичам да изразявам себе си и да откривам нови хоризонти. Обичам както да пиша и рисувам, така и да правя видеа и снимки. Винаги съм нетърпелив да споделям това с други хора.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.