Градовете, в които моторните превозни средства са забранени

Да се придвижваш пеша или с лодка и колело също може да бъде вълнуващо

0
 

Сподели

Shares

Ако мечтаете да попаднете в среда, в която карането на колело, ходенето и пътуването с лодка, са сред основните методи за придвижване, не пропускайте да посетите някой от по-долу изброените градове.

Това, което ги отличава от останалите, е, че на територията им са забранени моторните превозни средства. А вие знаехте ли, че има места, които стимулират природосъобразното придвижване именно по този начин? Ако сте любопитни да разберете кои европейски локации са известни с това, ето и някои от тях:

Гитхорн, Холандия

Гитхорн, Холандия

Чували ли сте за Холандската Венеция? Да, това е градчето Гитхорн. Прозвището, с което е известно, не е случайно, тъй като основният начин да се достигне до него, е с лодка. Придвижването по този начин е и сред любимите дейности на туристите в града. Над каналите Гитхорн има изградени цели 150 моста. Пешеходните и велоалеи също допринасят за инфраструктурата на селището. Около 2620 души е броят на постоянните жители на Гитхорн. Градът е популярна туристическа локация, най-вече сред китайците. Между 150 и 200 хиляди китайски граждани посещават Холандската Венеция всяка година.

Цермат, Швейцария

Цермат

Един от най-известните швейцарски курорти е Цермат. Освен с красивата гледка, която се открива към Матерхорн, селището е известно с това, че достъпът на автомобили на територията му, е забранен. Един от начините, по които може да се достигне до него, е с влак. Ако тръгнете с кола, можете да я оставите на 5 км от Цермат, в градчето Теш, откъдето можете да си хванете именно влак на всеки 20 минути. Придвижването в самото градче може да се случи пеша, с колело, с електрическа кола, електрически автобус или файтон.

Старият град Дубровник, Хърватия

Старият град Дубровник, Хърватия
Photo: Edwardwexler/Wikipedia.org

Не толкова далеч от България, на територията на Хърватия, се намира “Перлата на Адриатика” или град Дубровник. Старата част на града, освен че е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, е известна и с това, че на територията й са забранени моторни превозни средства. Един от основните начини да се придвижвате в стария град Дубровник е пеша – чудесна възможност да тръгнете на бавна и красива разходка, която няма да е осуетена от превозни средства.

Остров Хидра, Гърция

Остров Хидра, Гърция
Photo: Herbert Ortner/Wikipedia.org

Единствено камионите за събиране на смет са превозните средства, които можете да видите на територията на остров Хидра в Гърция. Най-лесният начин да се достигне острова е с ферибот. Неголямата му площ позволява придвижването пеша във вътрешността му, но ако искате да разнообразите пътуването си, можете да го осъществите с кон, магаре или муле.

Венеция, Италия

Венеция

И не на последно място, няма как да пропуснем най-голямата в Европа градска зона, на територията на която са забранени моторните превозни средства. Това е историческата част на Венеция, в която хората имат възможност да се придвижват, както може би се досещате – или с лодки, или пеша. 

А знаете ли как някои европейски градове се стремят да намалят пътуването с автомобили на територията им? Карането на колело, пътуването с градски транспорт или придвижването пеша се стимулират с благини като безплатна бира, сладолед или билети за кино. Един от тези градове е Болоня, а какво ви разказхме за практиката и постигнатите резултати благодарение на нея, можете да видите ТУК.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.