Първата афганистанка, която изкачва най-високия връх в родината си

Интервю с 24-годишната Ханифа Юсуфи за сайта explorersweb.com

0
 

Сподели

Shares

В началото на месец август ви разказахме за първата жена от Афганистан, която достига до най-високия връх в родината си – 7492-метровия Ношак. Това е 24-годишната Ханифа Юсуфи.

Вижте повече за изкачването ТУК.

Няколко месеца след постижението на младата дама, тя дава повече информация за себе си и изкачването до седемхилядника пред редактор на приключенския сайт explorersweb.com.

В следващите няколко реда ви споделяме разказа на Ханифа Юсуфи пред Матю Трейвър. 

Ханифа Юсуфи
Photo source: outsideonline.com

Едва на 24 години ти се превърна в първата афганистанка и вероятно най-младия човек сред сънародниците ти, който успя да достигне до най-високия връх в страната – Ношак. Кое е най-ценното, което научи по време на експедицията?

Когато бях малка, не бях особено общителна. Също така не бях уверена в себе си и възможностите си. Това се промени, когато започнах да тренирам с Ascend Athletics (организация, която помага на жените в региона да придобиват знания и увереност чрез различни дейности). Тренирахме по различни начини – във фитнеса, на открито – бягахме, правехме преходи в планината. Сега осъзнавам какво мога и когато си кажа, че искам да направя нещо, знам, че наистина съм способна.

Изкачването на седемхилядник е трудно, особено за човек, който е започнал да се занимава с планинарство и алпинизъм неотдавна. Коя беше най-трудната част по време на изкачването до върха и как се почувства, когато достигна най-високата му точка?

Лесната част беше до Базовия лагер. Оттам нагоре започнаха трудностите. Снегът беше мек, което забавяше придвижването. Притеснявах се, че лесно мога да се контузя, ако падна. По пътя срещнах човек, който ми разказа как негов приятел преди две години е загубил ръката си, заради премръзване. Това доста ме изплаши, тъй като осъзнах, че щом се случва на опитните планинари, лесно може да се случи и при мен.

Ханифа Юсуфи
Photo: Theresa Breuer/source: outsideonline.com

Височинната болест също не ме подмина, което ми попречи да се храня нормално. Усещах, че върхът е много далеч от мен. С всяка крачка ми ставаше все по-трудно да дишам. По тази причина водачът на групата ми каза, че мога да спра по всяко едно време, да извадя афганистанското знаме и да започна да празнувам. В този момент се сетих за цялата подкрепа, която получавах и това ме мотивира да продължа напред. Когато стъпих на върха, се чувствах много щастлива и осъзнах, че постижението не е само мое, но и на всички момичета от Афганистан.

Кои други части на Афганистан и света като цяло мечтаеш да посетиш?

Искам да посетя още афганистански планини, планината Каракорум, както и Непал и Норвегия. По време на експедицията до Ношак водачът на групата ми говореше много за Норвегия. Като цяло искам да посетя всички планини в света.

Ясно е, че всички членове на организацията Ascend Athletics тренират не само, за да изкачват върхове, но и да се превърнат в промяната за обществото. Ако трябва да кажеш нещо на младите хора в Афганистан, какво би било то?

Всички афганистански жени могат да постигнат целите си, както направих и самата аз. Те могат да бъдат силни във всички не сфери, не само в спорта.  

Кои са хората, които те вдъхновяват?

Freshta – програмният координатор на Ascend Athletics е един от хората, които ме въдхновяват, защото е образована и уверена в себе си. На по-глобално ниво харесвам Барак Обама, защото е скромен и обича хората. За себе си – искам да бъда образована като Freshta и скромна като Обама.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.