Идея за активен уикенд: Ждрелото на река Ерма

0
 

Сподели

Shares

Продължаваме разходките по красивите пътеки на България.

Днес ще се отправим към Трън и небезизвестното ждрело на река Ерма, което ни предлага приятна разходка сред тишина (чува се единствено шумът на течащата река) и красива природа. Най-хубавото е, че тя не изисква специални умения и почти всеки може да се впусне в нея.

Ждрелото на река Ерма
Снимка: Михаела Стоянова

Това, което може да ви убеди да поемете в посока Трън, е фактът, че се намира само на час път от София, което означава, че един ден ви е напълно достатъчен за пълноценно изживяване сред природата. Началото на екопътеката е на 3 км от самия град Трън, където има паркинг. Няма как да объркате мястото, тъй като в околността има беседки, както и няколко жени, които приветливо ще ви приканят да си купите от домашно приготвеното им сладко. Именно те са и хората, които слагат печати в книжките “100-те национални туристически обекта” на БТС.

Пълната дължина на екопътеката е 13 км, но съществуват и по-кратки отсечки, които позволяват да се потопите в природната атмосфера на ждрелото. Една от тях прави кръг. Започва от жените, които продават сладка и завършва отново при тях.

В момента, в който ги подминете, вече ще сте поставили началото на разходката си, която все повече ще ви доближава до реката и големите скали, извисили се над вас. След няколко минути вървене пред вас вече ще се открие разнообразието на терена. Ще имате възможност да минавате по дървени мостове, по които обаче трябва да бъдете и внимателни.

Ждрелото на река Ерма
Снимка: Михаела Стоянова

Не е излишно да напомним, че на подобни места обувките трябва да са удобни и надеждни. След първия от тези мостове започва и леко изкачване, което най-вероятно ще ви провокира да си представите, че сте на по-високопланински преход.   

Разнообразието на маршрута ще продължи да се открива пред вас с всяка крачка. След като преодолеете първото изкачване, ще излезете на равен път, който ще ви отведе до интересен тунел. Той е построен през Втората световна война, като основната идея е била от там да минава теснолинейка. Въпреки че плановете не се осъществяват, тунелът остава и днес всички туристи имат възможност да минат през него.

Ждрелото на река Ерма
Снимка: Михаела Стоянова

Малко след него идва моментът, в който трябва да различите пътеката, която ще ви отведе по краткия маршрут. Трябва да гледате вляво от себе си, като е възможно да не видите първоначално пътеката, но ако сте внимателни, няма да я подминете. Поемете ли по нея ще започнете да се спускате, а след това отново ще минавате по дървени мостове. След тях предстои и същинското и най-продължително изкачване от целия маршрут. Теренът става все по-стръмен и ще продължи така, докато не стигнете върха на скалите, който си има и име – “Църквище”. Там е широко и просторно и пред вас ще се открие 360-градусова панорама.

Ждрелото на река Ерма
Снимка: Михаела Стоянова
Ждрелото на река Ерма
Снимка: Михаела Стоянова

Най-трудната част от разходката вече е минала, но не подценявайте и слизането след това. То също се случва по сравнително стръмен терен. Ще осъзнаете обаче колко по-бързи сте, в сравнение с изкачването и докато се осъзнаете, вече ще сте долу на изходната си точка.

Времетраене

Времетраенето на обиколката зависи от темпото ви, но цялата разходка най-вероятно няма да ви отнеме повече от 2 часа.

Природна забележителност

Ждрелото на река Ерма е обявено за природна забележителност през 1961 г.

Легендата гласи че…

Богата девойка и беден младеж се влюбили много силно. Тази любов обаче била не добре приета  и майчина клетва ги превърнала в скали от двете страни на река Ерма. По този начин те остават завинаги близо един до друг, но никога заедно. Сълзите на младежите пълнели водите на реката.  

Още идеи за активен уикенд можете да намерите ТУК.

Където и да отидете, не забравяйте, че застраховката е много важна! Нашите приятели от Parana много добре знаят това и по тази причина са помислили за всеки един детайл, който ще бъде във ваша полза при използване на услугата. Гъвкавост (или активиране, само когато ви трябва), сключване по всяко едно време и изцяло онлайн са само част от положителните ѝ характеристики. Научете повече за тях от тук и не се колебайте да се застраховате, защото сега ви даваме промо код “360”, с който ще получите 10% отстъпка от редовната ѝ цена!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.