Банско Филм Фест за осемнадесети път

100 филма от 30 държави и 10 звезди на екстремните спортове ще бъдат част от програмата на фестивала

0


Дата на събитието: 21.11.2018

Сподели

Shares

Една от най-приключенските седмици от годината се задава. Между 21 и 25 ноември Банско ще приеме осемнадесетото издание на най-мащабния български филмов фестивал за екстремни спортове, планини и приключения – Банско Филм Фест.

Банско Филм Фест 2018

Програмата на фестивала и тази година ще бъде разнообразна, като гостите ще могат да се потопят в света на спортове, сред които са катерене, алпинизъм, фрийрайдинг, екстремно колоездене, каякинг, гмуркане, сърфинг. Освен това тя ще постави фокус и върху хората с увреждания в екстремните спортове със специален гост.

Специална част от събитието и тази година ще бъде филмовата програма, както и всички над 15 презентации и уъркшопи, които ще бъдат изнесени от български и чуждестранни гости. По време на събитието всички посетители ще могат да разгледат и 10 изложби, които ще украсяват фестивалния център. И не на последно място – най-малките посетители също ще имат възможността да открият света на приключенските дейности и пътешествия благодарение на програмата на БанскофилмфестKIDS.

Банско Филм Фест 2018

Специалните гости на Банско Филм Фест 2018

Сред официалните гости на тазгодишното издание на фестивала са имена като Томас Хубер – спортен катерач, който практикува и бейсджъмпинг, Урко Барандиаран – пара катерач, загубил десния си крак при автомобилна катастрофа, който ще бъде един от основните мотивационни лектори по време на фестивала. До тези имена се нареждат и Марио Виелмо – алпинист и режисьор в екстремни условия, Фредерик Жентет – екстремен скиор, Матиас Майер – фрийрайдър и режисьор, Себастиано Валентини – алпинист и д-р Волкер Шофел – спортен лекар и лекар към експедиции.

Освен с чуждестранните гости публиката ще има възможността да се срещне и с български алпинисти, пещерняци и приключенци. Сред тях са Методи Савов, който ще говори за първото българско изкачване по японската диретисима на Айгер а Николай Петков ще разкаже за първото българско изкачване на безименната кула Транго в Пакистан преди 20 години. Презентация на Кънчо Долапчиев и Младен Катранджиев ще въведе публиката в 50-годишната история на българския ски-алпинизъм, а за пътя на гидовете ще чуе от алпиниста и скиор Георги Георгиев, катерача и планински спасител Виктор Варошкин и планинският водач Георги Пенев. В програмата са заложени и още презентации – на сноубордиста Владимир Павлов, както и на водещите български спелеолози Алексей Жалов, Жорж Влайков, Константин Стоилов и Диляна Христова.

Филмите

Прожекциите на над 100 филма ще може да види публиката на Банско Филм Фест 2018. Сред тях са и режисираният от Райнхолд Меснер “Ama Dablam – The Holy Mountain” и “The Dawn Wall” –  за историческото постижение по Ел Кап на Томи Колдуел и Кевин Йоргенсон през януари 2015 г.

Семинари и работилници

10 изложби, семинари и работилници ще бъдат част от програмата на фестивала. Д-р Волкел Шофел ще проведе Survival панел с лекция “Травми по време на катерене”. Освен това ще има Планинарска академия, рубриката “Памет – незабравимите български пътешественици”, както и отбелязване на годишнини от важни събития в българския алпинизъм.

Журито

Журито на Банско Филм Фест 2018 ще бъде международно, като участници в него ще са Михаел Паузе – директор на Международния фестивал на планинарското кино в Тегензее, Германия, журналистите Алесандро Филипини и Камен Алипиев, кинокритикът Александър Донев и операторът Иван Обрейков.

Детската програма на Банско Филм Фест

Всички малчугани – гости на фестивала, ще имат възможност да се докоснат до света на приключенията благодарение на специалната програма на БанскофилмфестKIDS. Тя ще е изпълнена с много филми и истории, като освен това децата ще имат възможност да се срещнат лично и с различните гости на събитието.

Повече за програмата на фестивала можете да следите на официалния му сайт и във фейсбук. Входът на събитието е безплатен.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.