1785 км сам през пустинята за 58 дни

Матеуш Валигора осъществи първото соло прекосяване на монголската част на пустинята Гоби

0
 

Сподели

Shares

Матеуш Валигора е първият човек света, който успява да прекоси монголската част на пустинята Гоби сам. През 2018г. полякът изминава 1785 км през най-голямата пустиня в Азия в рамките на 58 дни.

Пустнята Гоби
Photo: walkthegobi.com

В началото на експедицията приключенецът не е сигурен дали тя изобщо ще започне. Причина за това е, че 2018 е една от най-сухите години за Гоби, след което тази суша е била съпътствана от бури и наводнения. Пясъчните бури също са били сред потенциалните опасности, пред които е можело да се изправи Валигора.

Въпреки това той поставя начало на предизвикателството. По време на него се ръководи от няколко карти, които предварително е проучил. Приключението обаче не минава без трудни моменти, в които полякът губи правилния път. Количката, в която Валигора е носил прозвизиите си, също му е създавала проблеми, поради които на моменти той се съмнява, че ще успее да завърши експедицията си.Пустинята Гоби

Матеуш Валигора обаче успява да продължи предизвикателството и въпреки всички препятствия става първият човек в света, който прекосява 1785 км през монголската част на пустинята Гоби сам и за едва 58 дни.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.